Psihanaliza > Editorial

Cultul formei și agresivitatea

Am fost criticat că scriu Cristos cu "C", nu cu "H". În fapt, literatura religioasă română ortografiază Hristos, în timp ce cea liberală, Cristos. În limbile occidentale (cu alfabet latin adică) tot cu "C". Mă rog, se poate discuta pe tema asta, dar nu este intenția mea aici.

Întrebarea este dacă ortografierea este esențială (apropo știți că Isus este Isa sau Ieshua?). Sau învățătura? Am remarcat că învățătura este întotdeauna secundară sau lipsește total. Bătaia se dă pe ortografierea corectă sau alte detalii de formă, ca și cum ele ar fi totul.

Există polemici foarte aprinse cînd vorbim de nume, sfinți, canon, obiceiuri religioase - românii sunt și ei aprinși, mai ales pe aceste subiecte. Dar oare sunt la fel de profunzi și în practică? Sunt ei creștini sau doar se poartă ca creștinii? Apropo cîți sfinți ați văzut dintre oamenii fără profesie creștină?

Am observat că în general Cristos sau Hristos nu este o proble, ci chiar problema, sămînța polemicii, căci ce se caută este prilejul polemic, mai exact cearta, scandalul.* Nu greșesc dacă văd în spatele scandalului o nevoie imensă de descărcare a agresiunii. Deci o agresiune prezentă, ca orice nevoie imperioasă organică și gata să se promoveze în explozii de orice fel. Întîlnim fenomenul și în viața noastră politică. Nimic nu e creativ, chiar și critic, ci distructiv. Vrem să distrugem interlocutorul și vrem să ne impunem pe noi. Cît mai în față.

A fi mai în față este problema actuală a românului. Din vanitate, dar și mai ales din fondul subcultural (rural), fiecare individ din masă se visează în față, cît mai în față. Și atunci orice prilej e bine venit, chiar și o polemică pe subiectul ortografie.

Violența de care vorbeam este expresia dinamică a acestei nevoi de a fi în față.

Totuși, de obicei vorbim de violență ca reacție la prejudiciu. Dar care să fie prejudiciul aici? Ideea fixă că ți se refuză ceva, un drept, sau că ești la urmă atunci cînd se dă ceva (sic)?

În context social, critica unui mod cultural sau, pur și simplu, dizolvarea sau instaurarea altuia, mai generos (în cazul nostru, trecerea de la puritanismul comunist, la libertinismul democratic), provoacă explozii de agresivitate. O agresivitate care se canalizează nu prin comportament civilizat - după reguli - ci pur și simplu "de voie", terorist, aproape dement. Las sociologilor plăcerea să comenteze aceste aspecte...

Superficialitatea polemică ce nu depășește niciodată fațada este explicabilă prin valoarea de intensitate a nevoii agresive care se reclamă descărcată imediat (deși nu e singura explicație în exemplul nostru). În final, toți vrem să fim în față cu tot dinadinsul - toți vrem să acaparăm cît mai mult!

--
*O di
scuție sfîrșește subit în certuri legate de formă, fără a continua să comunice și să dezvolte conținutul. De exemplu, vreau să explic că cultura creștină este un handicap pentru studiul psihanalizei și pomenesc numele Cristos, dar în loc de a continua pe temă explicînd de ce, cum, ce se poate face etc. ne oprim la întrebarea filozofică (glumesc , evident) cum se scrie Cristos!

--
Material de Jean Chiriac

 

^ Sus

 

Home | Psihanaliza | Cursuri | Articole

 Asistență 24x24 | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa