Psihanaliza > Editorial

"Psihanaliza românească" - o simplă sintagmă

Cînd aud - ce-i drept rar - sintagma psihanaliza românească am o reacţie firească de respingere. Pentru că ce să fire această psihanaliză românească? A dat psihanaliza în România valori de care trebuie să se ţină seama, şi nu numai la noi? Sau este vorba de o psihanaliză mioritică, cu influenţe locale, un fel de etnopsihanaliză? Nimic din astea nu există. Şi atunci de ce psihanaliză românească?

Nu avem personalităţi în psihanaliză nici măcar local şi nu ne-am obosit pînă acum să aducem contribuţii româneşti la psihanaliza. Nu avem nici studii de psihanaliză aplicată etnicului, specificului local, nu avem în general nimic pe planul publicisticii care să sugereze că în creierele românilor psihanalişti se petrece ceva demn de făcut public. Nu există o revistă de specialitate, nici cărţi reprezentative curentului românesc în psihanaliză. Nu se pomeneşte nimic în licee. Şi rămîn la părerea că dacă cineva se încăpăţînează să ne convingă că există o psihanaliză românească, nu o face cu gîndul la realizările ei remarcabile, ci din interes. Se pot aloca fonduri din diferite surse pentru activităţi banale, fără orizont, organizate în pripă şi numite psihanaliză. Iar din fondurile astea se pot înfrupta şi psihanaliştii, care or fi ei, pentru că aşa se obişnuieşte la noi: d acă fură primarul la lumina zilei, de ce să nu ne fie şi nouă admisă o mică măgărie?

Psihanaliza românească ar fi trebuit să dea semne de viaţă în urmă cu cel puţin 20 de ani. Deşi unii susţin că psihanaliză se putea face şi în timpul comunismului, chiar dacă clandestin, aşa cum s-a întîmplat în Rusia, de exemplu. De fapt, psihanaliza românească ar fi trebuit să se lanseze de pe vremea lui Freud (care a murit în 1 939). Aşa cum au făcut-o mişcările psihanalitice din Germania, Franţa sau Ungaria, ca să numim numai cele mai importante. Nimic de acest gen la noi. Iar lucrările psihanaliştilor români se limitează la C. Vlad cu Eminescu psihanalizat (fără har) şi la Gh. Brătescu cu a sa monografie închinată istoriei psihanalizei la noi.

Să nu fim naivi, psihanaliza românească e o simplă sintagmă. Dacă citeşti pe undeva sau auzi despre psihanaliza autohtonă, treci mai departe. Nu merită atenţie.

--
Material de Jean Chiriac
aropa@freudfile.org

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa