Psihanaliza > Editorial

Auto-cunoaştere şi psihanaliză

Auto-cunoaşterea este la mare modă azi dac luăm în considerare mulţimea site-urilor care ne ghidează în self-knowledge sau self/personal-development. Este însă neclar cum se realizează la propriu această auto-cunoaştere. Şi asta pentru că nu ştim exact ce anume putem considera drept cunoaştere de sine - care este de fapt fructul acestui demers. Însă admitem că fără auto-cunoaştere nu poate exista auto-dezvoltare.

Mulţi cred că auto-cunoaşterea trebuie să aibă la bază un parcurs psihologic. Se apelează astfel la psihologie deşi cunoaşterea furnizată de psihologie nu este adeseori decît o listă de definiţii şi noţiuni teoretice despre psihic. Se mai apelează de asemenea la ajutorul practicilor orientale numite global yoga. Din nefericire, nici în acest caz nu se obţine mare lucru, mai ales că aceste practici se axează pe meditaţie văzută ca o metodă de relaxare şi calmare (*) mai degrabă decît ca o modalitate de auto-investigare şi cunoaştere.

Fără să fi fost destinată în mod special auto-cunoaşterii, psihanaliza oferă o metodă practică de auto-analiză şi investigare. Şi anume investigarea minţii inconştiente care reprezintă resortul interior al credinţelor şi faptelor noastre cotidiene. Această metodă este analiza viselor. Am scris cu intenţie "analiză" şi nu "interpretare" pentru a face o distincţie între interpretarea clasică a viselor şi cea ştiinţifică, a psihanalizei.

În cea clasică, se urmăreşte premoniţia - în sensul că visul e considerat un mesaj despre viitor. În analiza psihanalitică nu mai există premoniţie (dacă lăsăm la o parte sensul pe care îl capătă premoniţia în teorie lui Jung), ci investigare a conţinuturilor inconştientului, în speţă dorinţe refulate.

Analizîndu-ne visele noi ajungem astfel la acea parte din noi înşine pe care o ignorăm total dar care are o importanţă covîrşitoare în alegerile noastre, în stilul de viaţă şi mai ales în dezamăgirile şi depresiile noastre.

Iată, deci, care ar putea fi beneficiul auto-cunoaşterii prin analiza viselor: descoperim partea obscură a eului nostru, dublul dacă vrem sau alter ego-ul, şi astfel facem un pas decisiv spre o lărgire substanţială a orizontului conştiinţei noastre.

Ca să conchidem, o adevărată cunoaştere de sine trebuie să ne ofere cunoştinţe concrete despre părţi ale sufletului nostru care sînt umbrite. Mai mult decît atît, revelarea acestor părţi aduce întotdeauna o plinătatea a înţelegerii. Şi, de aici, o mai bună bază de pornire pentru alegerile noastre.

* Retragere sau fugă din lume. Este cunoscut că aproape toate şcolile de meditaţie oferă acele retreats undeva prin orient sau cel puţin în locuri dedicate din ţările de baştină.

--
Material de Jean Chiriac

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa