Psihanaliza > Editorial

Analfabeții funcțional

A nalfabetul funcțional este persoana care știe să scrie, să citească dar nu înțelege o iota din ce citește. E un fenomen bizar. Simplu spus, ne dezvoltăm limbajul în primii ani de viață, începem să legăm cuvinte și fraze, apoi, treptat să elaborăm fragmente de gîndire sustrase contactului nemijlocit cu obiectul. Mai departe învățăm despre lucruri - mergem la școală și ni se predau lecții despre lucruri. Dezvoltăm o relație complexă cu cuvintele (reprezentările), cu obiectele, cu relațiile dintre ele etc. Ce ne împiedică să înțelegem ce citim?

Dacă citesc un text de fizică teoretică, eu, un ignorant în așa ceva, nu prea înțeleg dar totuși discern sensul frazelor, pot face chiar asocieri, cu un dicționar bun pot intra în problemă. Analfabetul funcțional nu p oate să înțeleagă ce citește, nu poate să asocieze, să lege informațiile, indiferent de gradul de dificultate al textului. Undeva s-a blocat, în cursul dezvoltării limbajului și gîndirii discursive, sau pur și simplu nu a mai evoluat. Este, așa cum și pare, un fenomen bizar. Îmi amintesc de un profesor de liceu care îmi spunea în urmă cu cîțiva ani: "Aștia [elevii lui] sunt defecți!" E o defecțiune, deci...

Dl. Liiceanu afirma recent că peste 50% din români sunt analfabeți funcțional. Cineva sugera să nu ne ascundem după degete și să recunoaștem că nu e nevoie de termenul "funcțional". Analfabeți e suficient. Majoritatea sînt receptivi numai la cuvinte simple, gen STOP, ca cele pe care le citești pe indicatoarele rutiere. Ei au schimbat și limbajul reducînd complexitatea lui la cîteva expresii simple. Un soi de cod special pentru analfabeți. Ei par să creadă că limbajul complex, cu tot ce presupune el, este pur și simplu inutil.

Aș vrea să mai spun că acest gen de indivizi s-au format sau deformat de cîteva decenii încoace. O dată cu revoluția învățămîntului care își are originile în USA și cu acest gen bizar de control exercitat de mass mediei și, mai nou, cu dispozitivele digitale care interferează cu mintea. Trebuie, desigur, mers mai departe și analizat cu luciditate fenomenul. Pentru că efectele lui sî nt devastatoare.

--
Material de Ioan Ionuț
aropa@freudfile.org

Home | Psihanaliza | Cursuri | Articole

 Asistență 24x24 | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa