Psihanaliza > Editorial

Analfabeţii funcţional

Analfabetul funcţional este persoana care ştie să scrie, să citească dar nu înţelege o iota din ce citeşte. E un fenomen bizar. Simplu spus, ne dezvoltăm limbajul în primii ani de viaţă, începem să legăm cuvinte şi fraze, apoi, treptat să elaborăm fragmente de gîndire sustrase contactului nemijlocit cu obiectul. Mai departe învăţăm despre lucruri - mergem la şcoală şi ni se predau lecţii despre lucruri. Dezvoltăm o relaţie complexă cu cuvintele (reprezentările), cu obiectele, cu relaţiile dintre ele etc. Ce ne împiedică să înţelegem ce citim?

Dacă citesc un text de fizică teoretică, eu, un ignorant în aşa ceva, nu prea înţeleg dar totuşi discern sensul frazelor, pot face chiar asocieri, cu un dicţionar bun pot intra în problemă. Analfabetul funcţional nu poate să înţeleagă ce citeşte, nu poate să asocieze, să lege informaţiile, indiferent de gradul de dificultate al textului. Undeva s-a blocat, în cursul dezvoltării limbajului şi gîndirii discursive, sau pur şi simplu nu a mai evoluat. Este, aşa cum şi pare , un fenomen bizar. Îmi amintesc de un profesor de liceu care îmi spunea în urmă cu cîţiva ani: " Aştia [elevii lui] sunt defecţi!" E o defecţiune, deci...

Dl. Liiceanu afirma recent că peste 50% din români sunt analfabeţi funcţional. Cineva sugera să nu ne ascundem după degete şi să recunoaştem că nu e nevoie de termenul "funcţional". Analfabeţi e suficient. Majoritatea sînt receptivi numai la cuvinte simple, gen STOP, ca cele pe care le citeşti pe indicatoarele rutiere. Ei au schimbat şi limbajul reducînd complexitatea lui la cîteva expresii simple. Un soi de cod special pentru analfabeţi. Ei par să creadă că limbajul complex, cu tot ce presupune el, este pur şi simplu inutil.

Aş vrea să mai spun că acest gen de indivizi s-au format sau deformat de cîteva decenii încoace. O dată cu revoluţia învăţămîntului care îşi are originile în USA şi cu acest gen bizar de control exercitat de mass mediei şi, mai nou, cu dispozitivele digitale care interferează cu mintea. Trebuie, desigur, mers mai departe şi analizat cu luciditate fenomenul. Pentru că efectele lui sînt devastatoare.

--
Material de Ioan Ionuţ
aropa@freudfile.org

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa