Psihanaliza > Editorial

Obişnuirea cu corupţia

Fiind bombardat zilnic cu informaţii despre corupţie devii la un moment dat imun. Adică, nu mai ai nicio reacţie. Veştile despre corupţie ţi se par normale, nu te mai intrigă fenomenul, nu mai ai o reacţie de respingere, de protest. Corupţia devine, ca şi aerul poluat, o realitate de care nu te poţi descotorosi pentru că însoţeşte în mod necesar societatea modernă. Ea vine la pachet o dată cu democraţia. Corupţia este vecinul de vizavi, omul de lîngă noi, ruda apropiată...

Obişnuirea cu corupţia explică pasivitatea publicului faţă de acest fenomen. Dar mai explică şi un alt fapt, la fel de malign, acela de a fi indiferent la sume. Corupţia mai trezeşte ecou numai la sume mari. Dacă cineva a furat să zicem 10 mii de lei nu mai e de interes general. Ni se pare că această sumă e minoră ca să ne mai deranjeze. Şi nu ne irită ideea de corupţie - pentru că, în fond, şi o sumă mică sustrasă ilegal este tot o tîlhărie.

Dar şi mai interesant este că obişnuirea cu corupţia produce sau naşte un model social. Omul corupt, care eventual este găzduit de "beciul domnesc" (sic!) devine modelul de imitat. Omul corupt nu este intimidat de consecinţele faptelor sale. El este prezentat mediatic ca om de afaceri sau ca o persoană importantă în politică sau administraţie.

Omul corupt nu pare deloc deranjat de urmările faptei sale. Este intelectual, scrie zeci de cărţi pe lună în puşcărie unde beneficiază de condiţii excelente.

Omul corupt a devenit la noi modelul omului de succes. El nu este executat silit sau urmărit de ANAF pentru recuperarea daunelor. La eliberarea din detenţie este asaltat de jurnalişti şi vorbeşte senin despre orice, chiar şi despre politică. Mai devreme sau mai tîrziu este reintegrat cu respectul datorat persoanelor de vază.

Propagarea acestui model explică în mare parte extinderea corupţiei, adică fenomenul de care şefa DNA se plîngea. Acest model explică, deci, de ce lupta împotriva corupţiei nu intimidează pe nimeni.

A fi corupt la noi, azi, are multiple valenţe pozitive. Omul corupt este un ins mediatizat, invitat la posturile TV pentru a-şi exprima opiniile pe diverse subiecte, curtat de jurnalişti, invidiat de toată lumea ca unul care reuşit.

Coruptul este omul zilei, personalitate marcantă, unul destinat să facă istoria!

--
Material de Jean Chiriac

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa