Psihanaliza > Editorial

Obișnuirea cu corupția

Fiind bombardat zilnic cu informații despre corupție devii la un moment dat imun. Adică, nu mai ai nicio reacție. Veștile despre corupție ți se par normale, nu te mai intrigă fenomenul, nu mai ai o reacție de respingere, de protest. Corupția devine, ca și aerul poluat, o realitate de care nu te poți descotorosi pentru că însoțește în mod necesar societatea modernă. Ea vine la pachet o dată cu democrația. Corupția este vecinul de vizavi, omul de lîngă noi, ruda apropiată...

Obișnuirea cu corupția explică pasivitatea publicului față de acest fenomen. Dar mai explică și un alt fapt, la fel de malign, acela de a fi indiferent la sume. Corupția mai trezește ecou numai la sume mari. Dacă cineva a furat să zicem 10 mii de lei nu mai e de interes general. Ni se pare că această sumă e minoră ca să ne mai deranjeze. Și nu ne irită ideea de corupție - pentru că, în fond, și o sumă mică sustrasă ilegal este tot o tîlhărie.

Dar și mai interesant este că obișnuirea cu corupția produce sau naște un model social. Omul corupt, care eventual este găzduit de "beciul domnesc" (sic!) devine modelul de imitat. Omul corupt nu este intimidat de consecințele faptelor sale. El este prezentat mediatic ca om de afaceri sau ca o persoană importantă în politică sau administrație.

Omul corupt nu pare deloc deranjat de urmările faptei sale. Este intelectual, scrie zeci de cărți pe lună în pușcărie unde beneficiază de condiții excelente.

Omul corupt a devenit la noi modelul omului de succes. El nu este executat silit sau urmărit de ANAF pentru recuperarea daunelor. La eliberarea din detenție este asaltat de jurnaliști și vorbește senin despre orice, chiar și despre politică. Mai devreme sau mai tîrziu este reintegrat cu respectul datorat persoanelor de vază.

Propagarea acestui model explică în mare parte extinderea corupției, adică fenomenul de care șefa DNA se plîngea. Acest model explică, deci, de ce lupta împotriva corupției nu intimidează pe nimeni.

A fi corupt la noi, azi, are multiple valențe pozitive. Omul corupt este un ins mediatizat, invitat la posturile TV pentru a-și exprima opiniile pe diverse subiecte, curtat de jurnaliști, invidiat de toată lumea ca unul care reușit.

Coruptul este omul zilei, personalitate marcantă, unul destinat să facă istoria!

--
Material de Jean Chiriac

Home | Psihanaliza | Cursuri | Articole

 Asistență 24x24 | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa