Psihanaliza > Editorial

Facebook ca mediu de defulare

Facebook este o încarnare a conceptului stumble upon, adică de comunicare online a experienţelor plăcute ale cuiva care, iniţial, transmitea aceste informaţii unui cerc restrîns de prieteni sau familie. De la răspîndirea informaţiilor banale gen îmi place cutare clip sau postare, la veşti intime - ce am făcut în vacanţă şi cum arată ultima mea iubită - F acebook a devenit treptat şi o tribună a ideilor anonime, adică a părerilor despre diferite aspecte ale vieţii sociale împărtăşite de anonimi. Lucrurile nu au rămas aici. Datorită volumul imens de accesări, Facebook a devenit şi o platformă de răspîndire a opiniilor personalităţilor politice şi nu numai.

România nu a rămas în urmă la acest aspect. Politicieni şi guvernanţi, personalităţi publice postează pe Facebook, mai mult chiar, televiziunile prezintă opiniile internauţilor postate pe Facebook la emisiunile de ştiri.

Dacă priveşti de aproape ce se publică la nivelul elitelor, observi că în afara informaţilor seci, semi-oficiale, găsim idei trăsnite, atacuri la persoană, critici veninoase la adresa justiţiei, DNA şi alte asemenea lucruri care nu s-ar putea exprima oficial. Facebook este privit astfel ca un loc digital care permite orice, fără a solicita decenţă, expertiză şi răspundere legală.

Este în acest sens, Facebook, ca formă de mediatizare, o soluţie de comunicare?

Depinde de ceea ce căutăm - idei şi păreri solide, opinii mature şi bine susţinute sau numai scandal şi teribilism. În orice caz, faptul că Facebook este u n mediu al profanului, al amatorului, adică al accesibilului fără pretenţii, oferă posibilitatea elitelor să coboare cîteva trepte de pe poziţia oficială - să se "coboare", cum s-ar zice - ca să posteze opinii discutabile sau chiar condamnabile la un nivel oficial. Este aşadar un spaţiu al defulării care nu poate lipsi din viaţa omului modern excitat permanent de impactul mediatic al formulelor şi licenţelor politice.

Pe acest fundal de defulare extremă se afirmă din plin reclama comercială care este, de fapt, raţiunea de a fi a aşa ziselor medii de socializare. Pentru că se fac bani  cu nemiluita pe acest suport de ostilitate manifestă.

--
Material de Jean Chiriac
aropa@freudfile.org

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa