Psihanaliza > Editorial

Facebook ca mediu de defulare

Facebook este o încarnare a conceptului stumble upon, adică de comunicare online a experiențelor plăcute ale cuiva care, inițial, transmitea aceste informații unui cerc restrîns de prieteni sau familie. De la răspîndirea informațiilor banale gen îmi place cutare clip sau postare, la vești intime - ce am făcut în vacanță și cum arată ultima mea iubită - Facebook a devenit treptat și o tribună a ideilor anonime, adică a părerilor despre diferite aspecte ale vieții sociale împărtășite de anonimi. Lucrurile nu au rămas aici. Datorită volumul imens de accesări, Facebook a devenit și o platformă de răspîndire a opiniilor personalităților politice și nu numai.

România nu a rămas în urmă la acest aspect. Politicieni și guvernanți, personalități publice postează pe Facebook, mai mult chiar, televiziunile prezintă opiniile internauților postate pe Facebook la emisiunile de știri.

Dacă privești de aproape ce se publică la nivelul elitelor, observi că în afara informaților seci, semi-oficiale, găsim idei trăsnite, atacuri la persoană, critici veninoase la adresa justiției, DNA și alte asemenea lucruri care nu s-ar putea exprima oficial. Facebook este privit astfel ca un loc digital care permite orice, fără a solicita decență, expertiză și răspundere legală.

Este în acest sens, Facebook, ca formă de mediatizare, o soluție de comunicare?

Depinde de ceea ce căutăm - idei și păreri solide, opinii mature și bine susținute sau numai scandal și teribilism. În orice caz, faptul că Facebook este un mediu al profanului, al amatorului, adică al accesibilului fără pretenții, oferă posibilitatea elitelor să coboare cîteva trepte de pe poziția oficială - să se "coboare", cum s-ar zice - ca să posteze opinii discutabile sau chiar condamnabile la un nivel oficial. Este așadar un spațiu al defulării care nu poate lipsi din viața omului modern excitat permanent de impactul mediatic al formulelor și licențelor politice.

Pe acest fundal de defulare extremă se afirmă din plin reclama comercială care este, de fapt, rațiunea de a fi a așa ziselor medii de socializare. Pentru că se fac bani  cu nemiluita pe acest suport de ostilitate manifestă.

--
Material de Jean Chiriac
aropa@freudfile.org

Home | Psihanaliza | Cursuri | Articole

 Asistență 24x24 | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa