Psihanaliza > Editorial

Dispariția interiorității

Din ce în ce mai mult observăm diminuarea totală a interesului pentru interioritate. Nu mai sîntem atrași de suflet, de viața interioară și de complicațiile ei. O medicină nouă, bazată exclusiv pe medicamente - chiar dacă costisitoare și cu efecte secundare devastatoare - ne fac azi sănătoși. Nu trebuie să fii foarte deștept să iei un pumn de pastile și să dormi apoi pe tine sau să amorțești evaziv vizavi de problemele sufletului tău.

Dar medicina exterioară și ingineria medicală nu sînt decît acoliții industriei jocurilor digitale. Se vorbește mult de impactul unui nou joc care a cuprins lumea întreagă, de la est la vest, de la nord la sud. Pretutindeni victimele acestor iluzii software se desprind din realitatea lor și devin sateliți ai butonării furibunde: de pe tabletă, smart phone sau desktop. Această industrie pe care statele o încurajează pe față infantilizează. Dar infantilitatea este ceea ce caută politicienii pentru că omul indispus sau prost dispus față de realitatea care bate la ușă este cel mai ușor de înregimentat.

De la jocurile stupide, la lipsa totală de interes pentru interioritate e un pas. Și vedem că de fapt aici este miza industriei gadgeturilor: să te sustragă lumii tale interioare, cu minusurile și plusurile ei și mai ales cu provocările ei pentru a te fixa într-o lume exterioară fără perspectivă. O LUME MONOCROMĂ ADICĂ FĂRĂ COMPLICAȚII DE CULORI ȘI NUANȚE, O LUME MULȚUMITĂ CU SIMPLUL DA SAU NU. Această lume este un compromis cu politicile desprinse din utopiile mecaniciste și o soluție pentru oricine se teme de realitatea nonvirtuală.

Dezinteresul crescînd pentru interioritate explică și faptul că psihanaliza este din ce în ce mai puțin frecventată. Sau, în cel mai bun caz, că ce se prezintă azi ca psihanaliză este o parodie, sau o psihanaliză prescurtată, dacă putem spune așa. O psihanaliză unidimensională care ignoră inconștientul - adică tocmai abisalul, interioritatea - și metodele care îl scrutează. O psihanaliză care a devenit o simplă hermeneutică, banală, prozaică, ce aduce mai degrabă cu rebusul. Adică tot un joc, verbal, în care discursul analizatului este înlocuit cu limbajul de specialitate, o terminologie prețioasă, doctă, dînd impresia că s-a curățat de lacună și lacunar.

Lipsa de interes pentru interioritate, infantilizarea și alte tare care decurg de aici au efecte imprevizibile pe termen lung. Deocamdată percepem persoanele expuse ca pe niște ființe filiforme, lipsite de densitate, inodore și incolore, anormale, care se mișcă în spațiul existențial cu stîngăcie ca niște marionete trase de sfori! O viziune care nu ne poate lăsa indiferenți„

--
Material de Jean Chiriac
aropa@freudfile.org

Home | Psihanaliza | Cursuri | Articole

 Asistență 24x24 | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa