Psihanaliza > Editorial

Eficiența psihanalizei

Cineva ne întreabă dacă îl putem ajuta psihanalitic în despărțirea de persoana iubită. Evident că despărțirea nu este simplă, un "adio" scurt, ci un proces foarte dificil care îi crează probleme emoționale, aparent insurmontabile.

Teoretic putem ajuta pen tru că psihanaliza ajută în orice eveniment uman care nu depășește limita spre psihoză. Dar zic teoretic deoarece psihanaliza nu este propriu-zis un medicament minune sau o soluție rapidă care peste noapte să te readucă în parametrii vieții fără griji. Poate că unii mai cred în miracolele psihanalizei de cînd cu acea formulare neinspirată care asocia profesionistul analist cu un guru asiatic. Nici vorbă de așa ceva!

Ce poate face psihanaliza? Ceea ce sugerează și numele, adică să analizeze. Să extragă problemele (complexele, ar spune un jungian) din șirul evenimentelor noastre, să le traducă și să le lege de adevăratele cauze.

Acest aport activ l a înțelegerea rațională a cauzei nefericirilor noastre actuale poate avea și un efect de eliberare de sub tirania emoțiilor puternice, a sentimentelor de vinovăție, a ideilor fixe și iluziilor actuale. Pentru că toate aceste simptome sunt efectele unor deficiențe în relația cu noi și cu ceilalți, din trecut, peste care timpul s-a așternut fără a le anula. Dimpotrivă ele găsesc noi căi de expresie în viața noastră de azi, ca adulți, și revin cu aceeași virulență în ediții revăzute și adăugite!

Ce putem face pentru persoana care se află într-un proces de ruptură a unei investiții de iubire? Putem să-i explicăm de unde i se trage, adică să-i lămurim cauza arhaică a iubirii ratate, să eliminăm iluzia (adică fantasmele erotice care domină eul din inconștient), să o ajutăm să-și domine nevoia imperioasă de a găsi compromisuri inadecvate cu celălalt.

Nu e mult? Probabil că nu, dar parafrazînd afirmația unui personaj eroic dintr-un film cu nuanțe de basm - referindu-se la puterea unei săbii miraculoase - eficacitatea psihanalizei nu stă în ea însăși ci în cel care o aplică. Cu alte cuvinte, putem cîștiga mult dintr-o ruptură afectivă dacă pe lîngă erosul pur fizic am cultiva și un interes real pentru cunoașterea de sine, aplicînd psihanaliza pe noi înșine.

--
AROPA

Home | Psihanaliza | Cursuri | Articole

 Asistență 24x24 | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa