Psihanaliza > Editorial

Eficienţa psihanalizei

Cineva ne întreabă dacă îl putem ajuta psihanalitic în despărţirea de persoana iubită. Evident că despărţirea nu este simplă, un "adio" scurt, ci un proces foarte dificil care îi crează probleme emoţionale , aparent insurmontabile.

Teoretic putem ajuta pentru că psihanaliza ajută în orice eveniment uman care nu depăşeşte limita spre psihoză. Dar zic teoretic deoarece psihanaliza nu este propriu-zis un medicament minune sau o soluţie rapidă care peste noapte să te readucă în parametrii vieţii fără griji. Poate că unii mai cred în miracolele psihanalizei de cînd cu acea formulare neinspirată care asocia profesionistul analist cu un guru asiatic. Nici vorbă de aşa ceva!

Ce poate face psihanaliza? Ceea ce sugerează şi numele, adică să analizeze. Să extragă pro blemele (complexele, ar spune un jungian) din şirul evenimentelor noastre, să le traducă şi să le lege de adevăratele cauze.

Acest aport activ la înţelegerea raţională a cauzei nefericirilor noastre actuale poate avea şi un efect de eliberare de sub tirania emoţiilor puternice, a sentimentelor de vinovăţie, a ideilor fixe şi iluziilor actuale. Pentru că toate aceste simptome sunt efectele unor deficienţe în relaţia cu noi şi cu ceilalţi, din trecut, peste care timpul s-a aşternut fără a le anula. Dimpotrivă ele găsesc noi căi de expresie în viaţa noastră de azi, ca adulţi, şi revin cu aceeaşi virulenţă în ediţii revăzute şi adăugite !

Ce putem face pentru persoana care se află într-un proces de ruptură a unei investiţii de iubire? Putem să-i explicăm de unde i se trage, adică să-i lămurim cauza arhaică a iubirii ratate, să eliminăm iluzia (adică fantasmele erotice care domină eul din inconştient), să o ajutăm să-şi domine nevoia imperioasă de a găsi compromisuri inadecvate cu celălalt.

Nu e mult? Probabil că nu, dar parafrazînd afirmaţia unui personaj eroic dintr-un film cu nuanţe de basm - referindu-se la puterea unei săbii miraculoase - eficacitatea psihanalizei nu stă în ea însăşi ci în cel care o aplică. Cu alte cuvinte, putem cîştiga mult dintr-o ruptură afectivă dacă pe lîngă erosul pur fizic am cultiva şi un interes real pentru cunoaşterea de sine, aplicînd psihanaliza pe noi înşine.

--
AROPA

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa