Psihanaliza > Editorial

Sexul şi fericirea în cuplu

O viaţă sexuală satisfăcătoare este cheia cuplului fericit, scrie cineva în Psychology Today. Şi adaugă că studiile ar arăta chiar că viaţa sexuală satisfăcătoare ne ajută să îmbătrînim mai lent. Prin urmare, sugestia care se desprinde este să realizăm acest deziderat al sexului pentru că avem numai de cîştigat!

Lucrurile ar fi simple dacă viaţa sexuală în cuplu ar fi satisfăcătoare la infinit. Desigur că sînt multe dificultăţi care se opun satisfacţiei totale şi permanente.

Viaţa sexuală depinde de libido, şi de alegerea partenerului care este un act absolut inconştient. Libidoul poate fi diminuat şi chiar anulat prin stress, o educaţie specială care respinge libidoul, o educaţie modernă care face ca femeia să fie mai puţin interesată în sexualitate cu obiect şi mai mult în narcisism etc.

Alte probleme care apar trebuie să ţină cont de faptul că sexul în cuplu, stabil, nu este posibil pentru simplul fapt că obişnuirea cu partenerul introduce în jocul sexual lipsa de interes datorită monotoniei. Apoi sînt rezistenţele multora vizavi de inventivitatea în sex: multe femei (din ce în ce mai multe) resping anumite cerinţe ale bărbatului care au un efect resimţit ca tentativă de dominare şi subordonare a femeii autorităţii bărbatului. Evident că azi foarte puţine femei ar mai accepta firesc întîietatea bărbatului.

Satisfacerea sexuală este ea însăşi discutabilă - ce numim, de fapt, satisfacere/satisfacţie? Să fie pur şi simplu orgasmul? Dacă da, şi la acest nivel există dificultăţi pe care dacă le-am înşira aici, am scrie un articol de cîteva pagini (ceea ce nu e cazul).

În fine, ideea stranie că viaţa sexuală poate încetini îmbătrînirea nu are niciun suport. Este poate un izvor de bună dispoziţie dar presupune şi cheltuială de energie psihică ceea ce ne face să ne gîndim la contrariul: accelerarea îmbătrînirii.

Vedem astfel că a fi fericit în sex nu este nici posibil (pe o durată constantă, în acelaşi cuplu) nici definibil (nu ştim exact ce este sexual satisfăcător) şi nici nu garantează o încetinirea îmbătrînirii. Să-i lăsăm pe experţii de la Psychology Today să creadă contrariul…

--
AROPA

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa