Psihanaliza > Editorial

Un caz de delicvenţă pe/prin Internet

Este povestea pe Internet a unei fete tinere care intră sub influenţa unui individ mai vîrstnic şi comite diferite acte specifice delicvenţei. Toată presa este isterizată, cum de e posibil? Probabil că şi părinţii fet ei sînt nedumeriţi. Fata este internată într-o clinică psihiatrică şi urmează un tratament de specialitate, dar degeaba. Reia contactele cu individul respectiv şi merge pînă la a-şi pune la cale propria sinucidere.

Sfatul psihologilor este, ni se spune, ca părinţii să fie atenţi la orice schimbare în comportamentul copiilor pentru a stopa la timp situaţii teribile de acest gen.

Desigur că nimeni nu înţelege cauzele şi reduce totul la naivitate, inocenţă, lipsă de experienţă etc.

Odinioară se mai vorbea şi de familia dezbinată sau de tatăl alcoolic (neapărat).

Statistica arată însă că toate acest tare ale familiei sau ale copilului nu explică suficient comportamentul delincvent. Cazurile de acest gen sînt rare - deci nu există un raport îngrijorător care să sugereze un fenomen în masă.

Credem că explicaţia cazului de faţă este simplă: ea ţine de condiţii ereditare, de înclinaţii de personalitate care nu-şi au rădăcina în contextul social sau emoţional al tinerei fete. Altfel spus, ea este marcată de tendinţe asociale şi suicidare înnăscute, care ar trebui puse în lumină de o psihanaliză sau, oricum, de o abordare dinamică şi nu statică cum e cazul cu psihologia clinică sau psihiatria. În funcţie de specificul abordării putem avea o imagine clară a condiţiilor reale , subiective, psihologice, care fac posibilă delicvenţa la această vîrstă.

Sigur că putem vorbi şi de toxicitatea extremă a relaţiilor online, pe Internet, încurajate sistematic de societate (vezi facebook sau alte aşa-zise reţele de socializare), care nu pot face obiectul controlului parental sau de specialitate. Ideologia internetului este primar economică - căutarea profitului - dar nu în ultimul rînd şi ideologică (influenţarea comportamentului colectiv spre răspunsuri specifice dictate de diferite interese insalubre).

Totuşi, societatea nu tratează aceste ameninţări cu seriozitatea necesară. Oare, de ce?

--
AROPA

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa