Psihanaliza > Editorial

Declinul presei româneşti

Puţine lucruri bune am putea spune despre presa din România. Faptul că presa scrisă a dispărut practic este un simptom al faptului că nu se citeşte. Ceea ce a rămas azi, acele mici gazete parcă ediţii frugale de week-end, nu poate fi numită presă dacă e să e comparăm cu jurnalele substanţiale din alte ţări.

De ce nu citesc românii presa scrisă? Unii afirmă că internetul e de vină. Oamenii preferă accesul la internet şi presa publicată online. Parţial e adevărat dar, cum am spus deja, presa occidentală care a supravieţuit internetului infirmă acest punct de vedere.

Răspunsul ar fi că în România nu există o presă serioasă, responsabilă. Dovada o găsim în emisiunile TV de talk-show politic în care se întîmplă orice mai puţin informare şi analiză serioasă. Urmăriţi o asemenea emisiune şi veţi nota în primul rînd lipsa de obiectivitate. În al doilea rînd, accentul pus pe senzaţional, pe bîrfa ieftină şi comentarii răutăcioase. Acolo unde sunt aduse în conştiinţa publicului probleme sociale grave, totul se limitează la cel mult o emisiune şi atît. Jurnaliştii nu anchetează, nu urmăresc un eveniment un an, doi, pentru a informa în continuare despre ce s-a mai întîmplat. Totul se rezumă la o prezentare iniţială fără nici un ecou ulterior.

Jurnalismul românesc este la limita informaţie/se-zice-că. Şi acesta este poate lucru cel mai grav. Comentariile vizavi de evenimentele politice sunt făcute după ureche şi implică foarte mult subiectivism atunci cînd nu sunt comandate de politica trustului de presă!

Ce se poate face pentru a repara aceste aspecte?: Practic, nimic. Politica trustului rămîne nota dominantă iar informaţia senzaţionalului vinde produsul jurnalistic. Deşi, un sondaj a arătat că majoritatea publicului nu agrează informaţiile despre evenimente vulgare. Totuşi, în ciuda acestei evidenţe, trebuie să credem contrariul şi să suportăm.

--
J. Chiriac
aropa@freudfile.org

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa