Psihanaliza > Editorial

Facebook în corzi!

Aşadar facebook în corzi. Dar nu KO. Era de aşteptat să iasă la iveală urzeala de tactici şi tehnici de a folosi naivitatea umană pentru a trage profit prin terţi. Aiurea, nu au ştiut că asociaţii fură date! Dar ce se aşteptau oare, să le protejeze de praf? Bine înţeles că fură date, cu acordul facebook căci pentru asta, pentru furt şi manipulare mentală sunt create toate acele dispozitive asociate postărilor.

Va apărea facebook în faţa justiţiei americane? Nu cred. De ce? Pentru că facebook este o fermă de bani. Da, o fermă în care se cultivă banii. Sume exorbitante din care pot ciuguli şi alţii - fiscul american şi cel european, dacă europenii îl vor trage de urechi cum au promis!

Nu ne miră tacticile facebook pentru că am anunţat că aşa se întîmplă în urmă cu mai bine de doi ani cînd am desfiinţat contul nostru. Am mai scris şi de-a lungul timpului în blog ca şi în forum (recent, cînd am accentuat pe faţa nevăzută a reţelei de socializare).

Dar ceea ce ne frapează este altceva: de cîte ori am somat persoanele cunoscute să renunţe la facebook pentru că la fură datele şi le folosesc în scopuri necurate răspunsul a fost acelaşi, halucinant: şi ce dacă! Ce dacă ne fură datele, ce date, ce să facă cu ele etc.

Adică nimeni nu era îngrijorat că intimitatea îi este violată. Şi explicaţia logică este simplă: nu (mai) există intimitate. Se întîmplă cu intimitatea noastră să fie sau să devină o marfă, un obiect de consum sau de tranzacţie pe internet. Chiar şi lucrurile mizere sunt arătate fără ruşine exact ca şi cerşetorii ologi care îşi expun fără jenă ciotul!

Papa (şeful suprem al bisericii catolice) remarca recent că nu mai există jenă. Chiar aşa, nu mai există ruşine, pudoare... Nimic care să traseze limita între se cade şi nu se cade! Pe jenă se fondează religia creştină, adică cultura europeană, cea mai înaltă dintre toate. Trageţi concluziile!

Facebook va supravieţui pentru că plăteşte sume astronomice către oficialităţi şi, mai ales, pentru că nimeni nu se simte deranjat de violarea intimităţii. Şi nu se întrevede nicio schimbare în bine.

--
J. Chiriac
aropa@freudfile.org

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa