Psihanaliza > Editorial

Facebook în corzi!

Așadar facebook în corzi. Dar nu KO. Era de așteptat să iasă la iveală urzeala de tactici și tehnici de a folosi naivitatea umană pentru a trage profit prin terți. Aiurea, nu au știut că asociații fură date! Dar ce se așteptau oare, să le protejeze de praf? Bine înțeles că fură date, cu acordul facebook căci pentru asta, pentru furt și manipulare mentală sunt create toate acele dispozitive asociate postărilor.

Va apărea facebook în fața justiției americane? Nu cred. De ce? Pentru că facebook este o fermă de bani. Da, o fermă în care se cultivă banii. Sume exorbitante din care pot ciuguli și alții - fiscul american și cel european, dacă europenii îl vor trage de urechi cum au promis!

Nu ne miră tacticile facebook pentru că am anunțat că așa se întîmplă în urmă cu mai bine de doi ani cînd am desființat contul nostru. Am mai scris și de-a lungul timpului în blog ca și în forum (recent, cînd am accentuat pe fața nevăzută a rețelei de socializare).

Dar ceea ce ne frapează este altceva: de cîte ori am somat persoanele cunoscute să renunțe la facebook pentru că la fură datele și le folosesc în scopuri necurate răspunsul a fost același, halucinant: și ce dacă! Ce dacă ne fură datele, ce date, ce să facă cu ele etc.

Adică nimeni nu era îngrijorat că intimitatea îi este violată. Și explicația logică este simplă: nu (mai) există intimitate. Se întîmplă cu intimitatea noastră să fie sau să devină o marfă, un obiect de consum sau de tranzacție pe internet. Chiar și lucrurile mizere sunt arătate fără rușine exact ca și cerșetorii ologi care își expun fără jenă ciotul!

Papa (șeful suprem al bisericii catolice) remarca recent că nu mai există jenă. Chiar așa, nu mai există rușine, pudoare... Nimic care să traseze limita între se cade și nu se cade! Pe jenă se fondează religia creștină, adică cultura europeană, cea mai înaltă dintre toate. Trageți concluziile!

Facebook va supraviețui pentru că plătește sume astronomice către oficialități și, mai ales, pentru că nimeni nu se simte deranjat de violarea intimității. Și nu se întrevede nicio schimbare în bine.

--
J. Chiriac
aropa@freudfile.org

Home | Psihanaliza | Cursuri | Articole

 Asistență 24x24 | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa