Psihanaliza > Editorial

Este psihanaliza știință?

Sigmund Freud a fost sau nu savant în sensul științelor exacte? Nu, desigur. Și atunci de ce pretinde că știința psihanalizei este„știință? Simplu, pentru că ea se bazează pe observarea atentă a proceselor studiate ș pe extragerea unor concluzii din aceste observații. Și totuși un articol recent pe Net neagă această calitate de știință psihanalizei. Cercetarea lui Freud nu ar fi completă. Ea este lipsită de verificarea proceselor observate, așa cum se întîmplă în științele exacte.

Pare ciudat să spui asta în contextul interesului pentru psihic, adică pentru ceva ce nu poate fi obiectivat, identificat ca proces material și măsurat așa cum măsori cu ruleta dulgherului. Mulți ignoră că psihicul e volatil, că procesele psihice observate sunt fluctuante și că observațiile sunt și ele însele supuse principiului subiectivității (prelucrării subiective).

De ce totuși susține Freud că psihanaliza este știință? Pentru că prin metodele ei se aseamănă cu abordarea științifică și nu cu cea religioasă. Să nu uităm că religia operează cu revelația și se susține prin credință. Ceea ce nu e cazul cu psihanaliza.

Freud a scris un eseu despre acest aspect pe care puțini îl citesc și mai puțini îl și înțeleg. Dar ultima idee e că poți verifica totuși afirmațiile psihanalizei dacă ai curiozitatea să o aplici asupra ta.

--
J. Chiriac
aropa@freudfile.org

Home | Psihanaliza | Cursuri | Articole

 Asistență 24x24 | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa