Psihanaliza > Editorial

Este psihanaliza ştiinţă?

Sigmund Freud a fost sau nu savant în sensul ştiinţelor exacte? Nu, desigur. Şi atunci de ce pretinde că ştiinţa psihanalizei este… ştiinţă? Simplu, pentru că ea se bazează pe observarea atentă a proceselor studiate ş pe extragerea unor concluzii din aceste observaţii. Şi totuşi un articol recent pe Net neagă această calitate de ştiinţă psihanalizei. Cercetarea lui Freud nu ar fi completă. Ea este lipsită de verificarea proceselor observate, aşa cum se întîmplă în ştiinţele exacte.

Pare ciudat să spui asta în contextul interesului pentru psihic, adică pentru ceva ce nu poate fi obiectivat, identificat ca proces material şi măsurat aşa cum măsori cu ruleta dulgherului. Mulţi ignoră că psihicul e volatil, că procesele psihice observate sunt fluctuante şi că observaţiile sunt şi ele însele supuse principiului subiectivităţii (prelucrării subiective).

De ce totuşi susţine Freud că psihanaliza este ştiinţă? Pentru că prin metodele ei se aseamănă cu abordarea ştiinţifică şi nu cu cea religioasă. Să nu uităm că religia operează cu revelaţia şi se susţine prin credinţă. Ceea ce nu e cazul cu psihanaliza.

Freud a scris un eseu despre acest aspect pe care puţini îl citesc şi mai puţini îl şi înţeleg. Dar ultima idee e că poţi verifica totuşi afirmaţiile psihanalizei dacă ai curiozitatea să o aplici asupra ta.

--
J. Chiriac
aropa@freudfile.org

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa