Psihanaliza > Editorial

Se mai mărită fetele care poartă pantaloni?

Se vorbește despre un preot al cărui nume nu-l dau care explică online de ce fetele cu pantaloni nu se mărită. Pe scurt, nu sînt feminine, și-au amputat feminitatea. Ideea nu e nouă. Femeia care dorește să fie bărbat(ă) și face ce poate ca să-și împlinească gîndul: se îmbracă bărbătește, se tunde la fel, face gesturi brutale, merge la meciuri de fotbal, țipă și înjură birjărește, îți face gestul acela cu degetul, fumează la volan cu ochelarii fumurii pe nas etc. Ea este întotdeauna gata să ia locul bărbatului. De parcă a fi bărbat e vreo scofală, ea face tot ce poate ca să atingă acest deziderat. Și oare asta o oprește să se mărite? Nicidecum. De ce?

Păi, uite de ce. În ultima vreme și bărbatul se schimbă. Și el vede în femeie mai ales aspectul neconvențional, masculin, decît cel feminin pe care, le drept vorbind nu-l mai (re)cunoaște. Teoria despre identitatea genului care exclude diferențele sexuale ca fiind, chipurile, dictate de factori socială îl ajută să facă acest pas istoric. Și astfel femeia/soția lui nu-i mai este cealaltă parte ci aceeași parte devenind camarad, prieten, adversar, potrivnic chiar. Vizavi de acest camarad cu sîni (sau mai mult fără) el simte sentimente confuze de la ură, invidie, pînă la o dorință nesățioasă de a umili, de a supune, în fond de a învinge. Relațiile romantice de acum 100 de ani, frumoase, elegante, s-au schimbat în turniruri și experiențe care-pe-care.

Deci căsătoriile vor fi și cu femeile  bărbate. La asta se adaugă ideologia homosexuală care înflorește azi și argumentează cu idei corecte politic că nu vedem de ce un cuplu hetero ar fi mai potrivit decît unul homosexual. Ei, bine, în aceste condiții nici noi nu vedem de ce...

Identitatea de gen care se pomenește azi în școli, și va face programa învățămîntului primar în următorii ani, explică multe și mai ales cum femeia devine practic dublura sosia, dublul (apropo, în visele omului modern cine este oare dublul?) fără a anula căsătoria.

Bibliografie: Despre dorința femeii de a fi bărbat - pe englezește penis envy - citește Freud, eseul "Feminitatea".

--
J. Chiriac
aropa@freudfile.org

Home | Psihanaliza | Cursuri | Articole

 Asistență 24x24 | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa