Psihanaliza > Editorial

Se mai mărită fetele care poartă pantaloni?

Se vorbeşte despre un preot al cărui nume nu-l dau care explică online de ce fetele cu pantaloni nu se mărită. Pe scurt, nu sînt feminine, şi-au amputat feminitatea. Ideea nu e nouă. Femeia care doreşte să fie bărbat(ă) şi face ce poate ca să-şi împlinească gîndul: se îmbracă bărbăteşte, se tunde la fel, face gesturi brutale, merge la meciuri de fotbal, ţipă şi înjură birjăreşte, îţi face gestul acela cu degetul, fumează la volan cu ochelarii fumurii pe nas etc. Ea este întotdeauna gata să ia locul bărbatului. De parcă a fi bărbat e vreo scofală, ea face tot ce poate ca să atingă acest deziderat. Şi oare asta o opreşte să se mărite? Nicidecum. De ce?

Păi, uite de ce. În ultima vreme şi bărbatul se schimbă. Şi el vede în femeie mai ales aspectul neconvenţional, masculin, decît cel feminin pe care, le drept vorbind nu-l mai (re)cunoaşte. Teoria despre identitatea genului care exclude diferenţele sexuale ca fiind, chipurile, dictate de factori socială îl ajută să facă acest pas istoric. Şi astfel femeia/soţia lui nu-i mai este cealaltă parte ci aceeaşi parte devenind camarad, prieten, adversar, potrivnic chiar. Vizavi de acest camarad cu sîni (sau mai mult fără) el simte sentimente confuze de la ură, invidie, pînă la o dorinţă nesăţioasă de a umili, de a supune, în fond de a învinge. Relaţiile romantice de acum 100 de ani, frumoase, elegante, s-au schimbat în turniruri şi experienţe care-pe-care.

Deci căsătoriile vor fi şi cu femeile  bărbate. La asta se adaugă ideologia homosexuală care înfloreşte azi şi argumentează cu idei corecte politic că nu vedem de ce un cuplu hetero ar fi mai potrivit decît unul homosexual. Ei, bine, în aceste condiţii nici noi nu vedem de ce...

Identitatea de gen care se pomeneşte azi în şcoli, şi va face programa învăţămîntului primar în următorii ani, explică multe şi mai ales cum femeia devine practic dublura sosia, dublul (apropo, în visele omului modern cine este oare dublul?) fără a anula căsătoria.

Bibliografie: Despre dorinţa femeii de a fi bărbat - pe englezeşte penis envy - citeşte Freud, eseul "Feminitatea".

--
J. Chiriac
aropa@freudfile.org

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa