Psihanaliza > Editorial

Vrem dar nu putem

Vrem să copiem modelul occidental de stat şi viaţă socio-economică etc. Avem probleme mari. Suntem ajutaţi. Dar poate că nu putem. Nu e totul să schimbi legile justiţiei. Justiţia nu se face singură. Cîtă vreme există oameni care o fac, şi ei sînt români (inevitabil!), nu avem nicio garanţie de calitate.

Da, nu putem. Pînă acum ne-am gîndit că nu vrem. Că mulţi nu au interesul să schimbe în bine ceva (că nu le iese nimic). Că nu sunt resurse etc.. Azi am înţeles că în realitate nu putem. Pur şi simplu nu putem face ca la „ei" chiar dacă vrem.

De ce am înţeles azi? Pentru că am încercat să intru pe site-ul primăriei sectorului 4 care ne-a pus la dispoziţie acces online la serviciul de închiriere parcări. Numai că site-ul s-a blocat şi dă mereu eroare. Nu sunt semne că cineva ştie ce se întîmplă şi cu atît mai puţin că va putea să rezolve durabil problema. Situaţia e simplă: foarte mulţi doritori de parcări s-au îmbulzit la ora stabilită şi totul s-a blocat. Nu se aşteptau să se întîmple asta? Atunci înseamnă că nu au specialişti. Sau se aşteptau dar au dat-o în bară pentru că, la urma urmei, nu putem!

Şi acesta e un exemplu minor. Gîndiţi-vă la lucruri complexe în învăţămînt, sănătate, asistenţă socială, nivel de trai, economie-investiţii, infrastructură etc. (lista poate continua la infinit). Dacă nu putem face un server care să reziste la asaltul a cîtorva mii de persoane, cum vom putea face o autostradă de tip occidental?

Realitatea e tristă. Dacă nu am fi vrut şi am fi putut mai era o şansă. Dacă nu aveam interes dar puteam, la fel. Dar să vrei şi să nu poţi spune ceva despre carenţe de alt ordin. Vă las pe voi să descoperiţi despre ce e vorba.

--
Ioan Ionuţ

 

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa