Psihanaliza > Editorial

Sîntem în UE și nu prea

Scenariul este mereu același: oamenii ies în stradă și demonstrează împotriva guvernului. O mînă de tineri violenți provoacă jandarmii. Ies scîntei. În final, guvernanții declară că intervenția jandarmilor a fost legală și că demonstranții au provocat. Demonstranții declară că lucrurile stau exact invers. Dar scenariul ăsta se repetă în toate țările la care rîvnim și care ne servesc ca model, țări democratice, exemple: Anglia, Germania, Franța...

Există și diferențe: în țările democratice războiul pe față cu autoritățile apelînd la dispozitive pirotehnice în stradă este mult mai virulent. Se lasă cu arestări și amenzi. Dar în general guvernanții sînt conștienți că aceste manifestări sînt practic soluții de descărcare a tensiunii sociale acumulate în urma politicilor bizare și discrepanțelor sociale.

Românii sunt însă întotdeauna surprinși de aceste tulburări și fac totul să extindă în mass-media discuții interminabile și să caute "vinovații", fie ei printre demonstranți sau guvernanți. Lipsește abordarea rațională a cauzei acestor fenomene de masă deoarece pur și simplu nu înțelegem esența lor.

Vrem să fim în UE, în lumea civilizată, dar nu vrem să admitem că asta înseamnă și demonstrații de protest împotriva guvernanților, și reacții agresive din ambele părți. Adică nu vrem să luăm tot pachetul la ofertă ci numai ce ne convine, visînd aiurea la libertăți care nu există decît pe hîrtie și la soluții politice care nu pot fi implementate.

A fi în Europa modernă înseamnă și homosexualitate, și droguri, și ateism, și emigrații din țările musulmane etc. Oferta include obligatoriu și aceste aspecte. Nu putem fi parte din Europa fără a subscrie la aceste aspecte. În caz contrar ne vom pierde timpul la infinit în polemici absurde și reacții exagerate.

P.S. Recent a avut loc o demonstrație în Franța, la Paris, împotriva scumpirii carburanților. Poliția a ripostat cu gaze. Așa cum am spus, scenariul nu e nou. Abordarea este alta. Demonstranții vor reveni și nu de puține ori agresiv. Vor fi tratați la fel.

AROPA

Home | Psihanaliza | Cursuri | Articole

 Asistență 24x24 | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa