Psihanaliza > Editorial

Sîntem în UE şi nu prea

Scenariul este mereu acelaşi: oamenii ies în stradă şi demonstrează împotriva guvernului. O mînă de tineri violenţi provoacă jandarmii. Ies scîntei. În final, guvernanţii declară că intervenţia jandarmilor a fost legală şi că demonstranţii au provocat. Demonstranţii declară că lucrurile stau exact invers. Dar scenariul ăsta se repetă în toate ţările la care rîvnim şi care ne servesc ca model, ţări democratice, exemple: Anglia, Germania, Franţa...

Există şi diferenţe: în ţările democratice războiul pe faţă cu autorităţile apelînd la dispozitive pirotehnice în stradă este mult mai virulent. Se lasă cu arestări şi amenzi. Dar în general guvernanţii sînt conştienţi că aceste manifestări sînt practic soluţii de descărcare a tensiunii sociale acumulate în urma politicilor bizare şi discrepanţelor sociale.

Românii sunt însă întotdeauna surprinşi de aceste tulburări şi fac totul să extindă în mass-media discuţii interminabile şi să caute "vinovaţii", fie ei printre demonstranţi sau guvernanţi. Lipseşte abordarea raţională a cauzei acestor fenomene de masă deoarece pur şi simplu nu înţelegem esenţa lor.

Vrem să fim în UE, în lumea civilizată, dar nu vrem să admitem că asta înseamnă şi demonstraţii de protest împotriva guvernanţilor, şi reacţii agresive din ambele părţi. Adică nu vrem să luăm tot pachetul la ofertă ci numai ce ne convine, visînd aiurea la libertăţi care nu există decît pe hîrtie şi la soluţii politice care nu pot fi implementate.

A fi în Europa modernă înseamnă şi homosexualitate, şi droguri, şi ateism, şi emigraţii din ţările musulmane etc. Oferta include obligatoriu şi aceste aspecte. Nu putem fi parte din Europa fără a subscrie la aceste aspecte. În caz contrar ne vom pierde timpul la infinit în polemici absurde şi reacţii exagerate.

P.S. Recent a avut loc o demonstraţie în Franţa, la Paris, împotriva scumpirii carburanţilor. Poliţia a ripostat cu gaze. Aşa cum am spus, scenariul nu e nou. Abordarea este alta. Demonstranţii vor reveni şi nu de puţine ori agresiv. Vor fi trataţi la fel.

AROPA

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa