Psihanaliza > Editorial

Democrația între da și nu

Un mare procent dintre români sunt de părere că democrație este preferabilă altui regim. Întrebarea este de unde se știe asta? Au avut cei X% experiența comparată a regimului democratic și a celui totalitar? Mă îndoiesc. Probabil că ei spun da, doar pentru ca să nu lase impresia de persoane depășite de timp, retrograde etc. Au fost intimidați odinioară - cînd puteau vota cu Vadim Tudor - de către liderii de opinie pro-occident, și s-au rușinat tare mult de opțiunile lor "naționaliste" pentru că erau numiți comuniști. Românii sunt foarte-foarte sensibili la etichete!

Dar sînt oare democrația și statul de drept valori pentru care să luptăm pentru a le implementa? Ar trebui să observăm că (cel puțin la noi) democrația are tendința permanentă de a reveni la totalitarism. Dovada: dacă privim la România de azi, vedem practic un partid unic, cu un sistem parlamentar dedicat și clientelar, astfel încît principala forță a democrației, pluripartitismul, nu mai este funcțională (opoziția este practic nulă). Deciziile se iau în culise de un grup restrîns de persoane care nu dau explicații nimănui. Iar atunci cînd avem un oarecare echilibru, toate inițiativele se blochează. Deci un minus mare la progres.

Multă lume observă că în statul totalitar, cu partid unic, lucrurile se mișcau mai repede și mai „mci, viața previzibilă etc.

Poate că la întrebarea despre avantajul democrației ar trebui răspuns evaziv, cu da și nu. Dar sondajele nu ne oferă o gamă largă de opțiuni, ci ne fixează reperele care trebuie să sugereze răspunsul așteptat de sistem, pentru că e considerat optim. E ca și cum ai întreba: ce e preferabil, să fii sănătos și bogat sau bolnav și sărac?

AROPA
aropa@freudfile.org

Home | Psihanaliza | Cursuri | Articole

 Asistență 24x24 | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa