O M E N # 12 - E D I T O R I A L


Psihanaliza pentru începători (2)

Proiecte - perspective

Cine sînt începătorii în psihanaliză? Iată o întrebare care m-a preocupat destul în ultima vreme. Cînd am plănuit să facem un curs de psihanaliză online, să derulăm un program complex de iniţiere practică în psihanaliză mi-am pus această întrebare: cine sînt începătorii?

În urmă cu cîţiva ani, persoanele care abordau critic revista mea se împărţeau în două grupuri, asumînd două poziţii diametral opuse:

1) revista este scrisă într-un limbaj greoi, cu termeni necunoscuţi şi problematică inaccesibilă publicului larg. Din această categorie făceau parte şi intelectuali, oameni cu preocupări în cultură, drept, artă...
2) revista publică materiale "la mintea cocoşului" sau altfel spus pentru grupa mare grădiniţă. Ideea era că articolele publicate în revistă sînt de un nivel extrem de scăzut etc.

M-am simţit la un moment dat ca şi Oblio, care primea indicaţii contradictorii de la indicatoarele animate ce indicau concomitent direcţia înainte şi înapoi...

Cu timpul lucrurile s-au lămurit. Cei care pretindeau că revista este sub nivelul lor s-au dovedit cu mult sub nivelul revistei. Probabil că orgoliul poate explica de ce au pretins, absurd, că nivelul revistei este scăzut. Orgoliul la români atinge cote nebănuite, în care prostia şi stîngăcia îşi dau mîna. Uneori şi fanatismul!

Am înţeles că publicul larg - intelectual sau nu - este total lipsit de cunoştinţe în privinţa psihanalizei. Cunoştinţe teoretice şi practice. Aşa că am decis să ne adresăm acestui public "larg" care, sperăm noi, va dori să guste din savoarea psihanalizei. Acest public eterogen este sursa din care provin începătorii. Noi le urăm bun venit!