O M E N # 14 - E D I T O R I A L


Revista internaţională de psihanaliză?

Cîteva gînduri la început de drum.

Poate că aţi observat deja că revista OMEN a devenit "Revista internaţională de psihanaliză". Explicaţia e simplă: în paginile revistei apar autori străini care semnează articole şi studii psihanalitice.

Am făcut astfel un pas înainte: AROPA nu mai este o asociaţie care priveşte numai popularizarea psihanalizei la români. Am realizat cîteva contacte importante peste hotare şi am primit articole şi studii semnate de psihanalişti străini: din Anglia, Franţa, Statele Unite, Argentina etc. Vor urma şi cei de limbă spaniolă.

Care este avantajul cititorului din această schimbare? Vom putea intra în contact cu iubitori de psihanaliză din alte ţări, mai evoluate în acest sens, şi vom vedea că, în ciuda diferenţelor lingvistice şi culturale, psihanaliza este pretutindeni aceeaşi. (Cînd vorbesc de psihanaliză mă refer în general la psihanaliza freudiană, mai precis la cea a lui Freud; nu-l exclud însă pe Jung, de care mă leagă o simpatie specială. Totuşi, îl evit pe Lacan pentru că nu încurajez speculaţia filozofică în tărîmul psihanalizei, jocul de cuvinte şi în general vorbăria sterilă fără o bază experimentală.)

Aşadar, avem din acest moment Revista internaţională de psihanaliză şi sper ca această schimbare de titulatură şi conţinut să dureze!