O M E N # 20 - E D I T O R I A L


Cît este de utilă cura psihanalitică

Una din problemele mari pe care le ridică terapia psihanalitică este gradul în care putem pretinde pacientului să se schimbe sub impactul noilor informaţii despre sine pe care le obţine în cursul analizei. Teoretic, ne-am dori cu toţii - şi pacienţi, şi analişti - ca modificările de personalitate să fie de substanţă şi durabile. În realitate, lucrurile sînt mai complicate.

Experienţa clinică arată că o transformare radicală a personalităţii pacientului nu este cu putinţă. În al doilea rînd, orice transformare poate aduce probleme noi cu ea. Din partea anturajului, care respinge instinctiv noua personalitate a pacientului, dar chiar şi din partea pacientului, căci el nu se mai regăseşte în noua "haină".

Transformările nevrotice pe care le suferă eul pacientului confruntat cu un mediu ostil de viaţă - de obicei în copilărie - sau cu presiunea instinctelor care trebuie refulate, sau deviate, devin marca personalităţii pacientului, sau mai precis identitatea sa. Renunţarea la această identitate nevrotică poate aduce mari dificultăţi în relaţiile cu semenii. Pacientul îşi pierde instrumentele specifice cu care interacţionează cu lumea (şi cu sine) devenind oarecum un soi de "străin în lume", într-o lume pe care o simte ameninţătoare, ostilă.

Transformările eului ca urmare a conflictului cu lumea sau cu moţiunile inconştientului se aseamănă cu anumite manifestări somatice de compensare cu care ne obişnuim şi învăţăm să convieţuim de-a lungul vieţii noastre. Este simptomatic în acest sens cazul unui pacient care merge la medicul orelist ca să solicite un tratament pentru o afecţiune a gîtului. El este întrebat de medic de cînd suferă de această afecţiune şi răspunde "dintotdeauna". La care medicul observă: "Şi atunci de ce vrei să te vindeci?"

Ce vreau să zic este că intervenţia psihanalitică nu este întotdeauna necesară. Necesitatea ei este evidentă în tratarea simptomelor nevrotice, în isterii şi obsesii mai ales, acolo unde nu este nevoie de transformări radicale ale personalităţii pacientului pentru a obţine vindecarea. În afecţiunile în care avem de-a face cu modificări substanţiale de personalitate, însă, trebuie să procedăm cu grijă. Modificarea eului nevrotic nu este întotdeauna un proces uşor şi mai ales util.

Jean Chiriac