O M E N #3 / 1998 - E D I T O R I A L


Pro și contra - viața onirică

Fără îndoială că interesul publicului pentru interpretarea viselor este mare! Nu m-am îndoit de așa ceva, pentru că visul mai are încă un iz de straniu, de ocult, atunci cînd este la îndemîna publicului profan. Se întîmplă cu visul, sau cu opinia generală despre vise, la fel ca și cu adeziunea noastră la valorile tradiției, și în general ale tradiției religioase. Orice individ care este rugat să răspundă la întrebarea dacă este sau nu credincios va  răspunde invariabil afirmativ. Că crede în Dumnezeu și că este creștin, botezat, etc., ca și cum toate aceste aspecte ale vieții noastre culturale  ar trebui să devină un soi de repere ale normalității sociale.
Visul are încă faima de eveniment insolit, și de aceea oricine pretinde că se ocupă de vis, de interpretarea lui, și țin să remarc aici că au apărut deja rubrici specializate în așa ceva în gazetele noastre !, deci oricine pretinde că se pricepe la vise capătă brusc o reputație (și o remunerație) demnă de invidiat.
Recent, am înțeles că visul este interesant pentru că,  în optica multora, el ne arată evenimente care urmează să ni se întîmple. Este cel puțin opinia unei doamne respectabile care susține că se ocupă de sociologie sau de psihologie. Ea a refuzat să admită opinia lui Freud, expusă în articolul "Pași spre analiza și interpretarea viselor"din numărul 2  al revistei noastre, cum că visul este realizarea unei dorințe inconștiente. Doamna cu pricina mi-a declarat ferm: "Nu sînt de acord cu Freud, visul se realizează; știu eu vise care s-au realizat!"
Afirmația doamnei ar trebui să ne excite curiozitatea și să-i cerem să ne vorbească despre asemenea vise realizate. Dar înțelegem brusc că așa ceva nu este cu putință. Cine ne poate dovedi că exemplele pe care ni le-ar servi ea ar fi și demne de încredere?! Fără să acuzăm pe nimeni de rea intenție trebuie să remarcăm totuși că falsificarea materialelor doveditoare nu este necesar o acțiune deliberată. Visul se falsifică singur, dacă putem spune așa, de îndată ce ne trezim din somn și încercăm să-l memorăm. Este ceea ce Freud a numit elaborare secundară...
Și totuși, pretenția doamnei cum că visul se realizează nu este deloc absurdă. Numai că la realizarea lui sîntem părtași, fără să o știm, și noi. Freud nu a negat acest aspect. Adeseori inconștientul acționează în chip disimulat asupra voinței noastre încît, mai devreme sau mai tîrziu, își realizează dorința, de astă dată nu în vis ci în starea de veghe.
Teamă mi-este totuși că nu am adus satisfacția așteptată doamnei sociolog nici cu această clarificare împăciuitoare. Deoarece este foarte probabil ca expresia ei "vis realizat" să aibă o altă conotație. O conotație magică, ocultă, în sensul că visul este un mesaj și nu o intenție. Mesajul cuiva adresat mie la genul: "bagă de seamă că te paște cutare primejdie!" În acest din urmă caz desigur că Freud nu are nici un comentariu. Dacă visul este mesajul cuiva care mă atenționează, atunci el nu mai este o manifestare a propriului meu psihic (inconștient) ci un fragment de realitate care mă abordează din afara mea. O realitate impersonală sau, dacă vrem, transcendentală...