AROPA librarie de publicatii psihanalitice 

Iniţiere în psihanaliză (partea întîi) - Jean Chiriac

Initiere in psihanaliza, partea intiiCartea curpinde modulele 1 şi 2 ale primei versiuni a cursului de iniţiere
Data apariţiei: 2003

111 pagini, format A5
ISBN 973-85079-2-1

*Click aici ca să comanzi

SUMAR

Introducere

Modulul 1 - Ce este psihanaliza
- Ce este psihanaliza
- Ce înseamnă să fii psihanalizat (1)
- Ce înseamnă să fii psihanalizat (2)
- Prima întîlnire cu psihanaliza
- Tehnici psihanalitice: Metoda asociaţiilor libere
- Analiza unui act ratat
- Interpretarea viselor în psihanaliză
- Psihanaliza şi viaţa normală
- Psihanaliză şi psihologie
- Actualitatea psihanalizei

Modulul 2 - Interpretarea viselor:
de la primitivi la Sigmund Freud şi C. G. Jung
- Visele în lumea primitivă
- Interpretarea viselor în "Vechiul Testament"
- De la Artemidor la Macrobius
- Visele şi interpretarea lor la Sigmund Freud
- C. G. Jung şi teoria viselor arhetipale

Dicţionar de psihanaliză

Bibliografie selectivă în limba română

Am tipărit în această carte modulele 1 şi 2 din cursul online de psihanaliză, la care am adăugat şi un mic dar foarte util dicţionar. Vor urma modulele 3 şi 4, sperăm la scurt timp.

Modulul 1 ne prezintă ce este psihanaliza, pentru a lămuri din capul locului ce putem cere de la studiul psihanalizei şi mai ales de la practica ei. Acest modul este format din 8 lecţii. Ultima lecţie, a VIII-a, este dedicată actualităţii psihanalizei la noi, în România.

Modulul 2 este o introducere în studiul viselor şi interpretării lor pornind de la mentalitatea lumii primitive şi trecînd prin Vechiul Testament, Artemidor şi Macrobius , pentru a sfîrşi cu Sigmund Freud şi C. G. Jung. Modulul este format din 5 lecţii.

  • Ce fel de psihanaliză

Mulţi se vor întreba, desigur, despre ce fel de psihanaliză este vorba în aceste cursuri. Acum trăim momente în care şcolile psihanalitice cunosc multe deviaţii, alte curente inspirate din psihanaliză se afirmă peste noapte, combinaţii de teorii şi practici dintre cele mai ciudate se întîlnesc peste tot.  În acest context eterogen de curente şi tendinţe este necesar să fim cît mai exacţi. De aceea precizăm că avem de-a face în aceste cursuri cu psihanaliza de orientare freudiană. Orientarea freudiană nu implică însă elaborările lacaniene sau de altă natură care se vor chiar mai freudiene decît însuşi Sigmund Freud. Cînd spunem "orientare freudiană" ne referim direct la Freud, la psihanaliza elaborată de el şi transmisă prin celebrele sale lucrări.

Sîntem conştienţi că pentru mulţi Freud pare depăşit azi. Dar acest sentiment că Freud nu mai este actual nu are o bază reală. El îşi are rădăcina în plictiseală, nelinişte şi dezorientare. Psihanaliza lui Freud nu este distractivă - cărţile lui, deşi prezentate într-un mod mai degrabă literar, nu atrag. Realizările practice ale psihanalizei sînt greu de obţinut - practica psihanalizei este extrem de dificilă. Formarea serioasă a unui psihanalist este o problemă extrem de delicată. Iată de ce este mai simplu să spui că Freud este depăşit şi să te pierzi în iluzia că un curs teoretic la şcoala de vară este suficient şi îţi oferă un ascendent faţă de Freud. Nimic mai fals! Creaţia lui Freud pe tărîmul psihanalizei este încă originală. Multe din ideile lansate de el nu au mai fost niciodată urmărite.

Noi nu credem că Freud este depăşit şi am încercat în cîteva cuvinte să explicăm de ce.


Home | Librărie: Cărţi - Reviste - E-Books | Cursuri | Căutare

Copyright 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo