Psihanaliza > Articole

Un mecanism autonom
de menţinere a investiţiilor?

de Jean Chiriac

Voi reproduce aici un vis primit de la un iubitor al psihanalizei care l-a notat el însuşi oferind şi cîteva detalii despre starea în care s-a produs el. Visul şi comentariile autorului sunt marcate prin italice.

    Am visat noaptea trecută o fată spre care mă simţeam extrem de atras sexual şi cu care mă sărutam de zor. Îmi spunea că o să vină mai tîrziu şi să o aştept. Era puţin mai înaltă decît mine şi parcă tunsă foarte scurt. Eu eram extrem de excitat şi o simţeam ca pe "jumătatea mea", cum se zice. Mi-am amintit că am avut multe vise de acest gen.

    De multă vreme nu mai am libido pentru nimic şi recent am simţit acumularea de libido într-o manieră foarte neplăcută ca şi cum ai fi plin, balonat etc. Imposibil de descărcat - mi-am dat seama că e foarte periculos. Visul acesta a dat drumul la acumulare şi acum mă simt mult mai uşor, mai bine, mai vioi, parcă.

Reamintesc că pentru Freud principala misiune a visului este să protejeze somnul. Totuşi, visul realizează deghizat anumite nevoi care, nota bene, sunt refulate. Putem vorbi în cazul acestui vis de refulare? În speţă de refularea sexualităţii?

Da, putem vorbi, dacă nevoia sexuală de care vorbeşte visul este legată de o persoană de care visătorul, în viaţa reală, diurnă, nu are voie să se atingă. (1) Nu ne putem imagina relaţii sexuale cu mama, sora sau alte rude. La fel, în cazul soţiilor prietenilor etc.

Deci ar fi necesar să culegem asociaţii libere (2) la genul:

- Îmi spunea că o să vină mai tîrziu - ce evocă acest pasaj? Trebuie să fie pus în legătură cu o întîmplare reală cînd autorul visului a auzit sau a citit ceva asemănător.

- Era puţin mai înaltă decît mine... Din nou o indicaţie care poate duce la cineva anume. Totuşi nu trebuie să ne gîndim neapărat la cineva mai înalt la propriu, ba chiar să inversăm situaţia şi să ne gîndim la cineva mai scund... Adeseori în visele noastre înaltul înlocuieşte scundul şi viceversa.

- Era tunsă scurt - iată un alt detaliu interesant asupra căruia visătorul nu insistă. El se mulţumeşte să ne spună că avut adeseori astfel de vise.

Este interesant să ne gîndim şi la abordarea jungiană. Pentru Jung sexualitatea în vis nu este întotdeauna sexualitate, tot aşa cum penis nu este egal falus. Penisul este organ genital masculin pe cînd falusul trimite la ideea de forţă creatoare şi are o funcţie apotropaică.

Jung este de părere că trebuie să amplificăm materialul visului atunci cînd, atenţie!, nu există asociaţii. Avem un element aici care ne poate provoca în acest sens şi anume ideea că femeia visată era "jumătatea mea". Anima este jumătatea bărbatului, adică sfera sa emoţională/afectivă. O anima care are însă şi o notă de modernitate (este tunsă scurt). Integrarea animei este unul din paşii importanţi pe care trebuie să-i facă pacientul lui Jung, după confruntarea cu umbra , în derularea procesului de individuaţie. (3) Dar anima este totodată personificarea inconştientului şi ne aşteptăm să apară în curînd şi arhetipul înţeleptului şi al centrului etc.

Poate că e devreme să recurgem la Jung în acest caz. Nu avem încă asociaţiile visătorului şi nu putem sări peste acest aspect, cum o fac cu mare dezinvoltură adepţii lui Jung!

Am început acest material cu titlul Un mecanism autonom de menţinere a investiţiilor. Am avut în vedere o altă idee care explică acest vis - nu neapărat punerea în scenă a unei pulsiuni refulate. Acumularea de libido - staza - de care vorbea autorul visului în prezentarea lui poate fi motivul producerii acestui vis. Ne concentrăm mai ales pe efectul visului şi nu pe semnificaţia lui. Cînd zic "efect" mă refer la abreacţie, sau catarsis, la ceea ce autorul visului a numit a dat drumul la acumulare. Deci, un vis de abreacţie să-i zicem, care menţine constantă excitaţia internă în aparatul psihic evacuînd ceea ce este în plus.

Există multe asemenea exemple de vise pe care nu le voi numi aici. M-am mulţumit să arăt că un vis poate răspunde şi la alte nevoi decît cele sexuale. Totuşi, funcţia sexuală rămîne de bază în producerea viselor de abreacţie. Este ştiut că sexualitatea nu are doar rol de reproducere, ci şi de relaxare, de re-echilibrare internă a organismului la nivel psiho-somatic.

icon

Note:
1. Este puţin probabil să avem de-a face cu refularea pulsiunii sexuale ca atare. Omul modern are vizavi de viaţa sa sexuală o altă reprezentare care se caracterizează prin permisibilitate.

2. Metoda freudiană de interpretare necesită culegerea de asociaţii libere. Despre asociaţiile libere am vorbit la secţiunea metode a acestui site şi în cursul de iniţiere în psihanaliză (vezi şi secţiunea cursuri). Multe informaţii practice despre asociaţiile libere găseşti şi în revista OMEN de psihanaliză - consultă publicaţiile disponibile aici.

3. Despre conceptele de anima, umbra, proces de individuaţie etc. vezi site-ul AROPA dedicat lui Jung de la adresa http://www.carl-jung.info. De asemenea, vezi şi cursul online dedicat abordării jungiene a visului de la aceeaşi adresă.

Duminică, 25 Aprilie 2010

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa