Psihanaliza - Articolepowered by FreeFind
 

Un vis de abreacție cu imagistică sexuală

de Jean Chiriac

Voi reproduce aici un vis primit de la un iubitor al psihanalizei care l-a notat el însuși oferind și cîteva detalii despre starea în care s-a produs el. Visul și comentariile autorului sunt marcate cu italice.

    Am visat noaptea trecută o fată spre care mă simțeam extrem de atras sexual și cu care mă sărutam de zor. Îmi spunea că o să vină mai tîrziu și să o aștept. Era puțin mai înaltă decît mine și parcă tunsă foarte scurt. Eu eram extrem de excitat și o simțeam ca pe "jumătatea mea", cum se zice. Mi-am amintit că am avut multe vise de acest gen.

    De multă vreme nu mai am libido pentru nimic și recent am simțit acumularea de libido într-o manieră foarte neplăcută ca și cum ai fi plin, balonat etc. Imposibil de descărcat - mi-am dat seama că e foarte periculos. Visul acesta a dat drumul la acumulare și acum mă simt mult mai ușor, mai bine, mai vioi, parcă.

Reamintesc că pentru Freud principala misiune a visului este să protejeze somnul. Totuși, visul împlinește anumite nevoi care, nota bene, sunt refulate. Putem vorbi în cazul acestui vis de refulare? În speță de refularea sexualității?

Da, putem vorbi, dacă nevoia sexuală de care vorbește visul este legată de o persoană de care visătorul, în viața reală, diurnă, nu are voie (sau nu poate) să se atingă.(1) Este interzis să avem relații sexuale cu mama, sora sau alte rude. La fel, în cazul soțiilor prietenilor etc.

Ca să vedem despre ce e vorba, at trebui să culegem asociațiile visătorului(2) la genul:

    - Îmi spunea că o să vină mai tîrziu - ce evocă acest pasaj? Trebuie să fie pus în legătură cu o întîmplare reală cînd autorul visului a auzit sau a citit ceva asemănător.

    - Era puțin mai înaltă decît mine... Din nou o indicație care poate duce la cineva anume. Totuși nu trebuie să ne gîndim neapărat la cineva mai înalt la propriu, ba chiar am putea inversa indicația și să ne gîndim la cineva mai scund... Adeseori în visele noastre înaltul înlocuiește scundul și viceversa.

    - Era tunsă scurt - iată un alt detaliu interesant asupra căruia visătorul nu insistă. El se mulțumește să ne spună că avut adeseori astfel de vise.

Este interesant să ne gîndim și la abordarea jungiană.

Pentru Jung, sexualitatea în vis nu este întotdeauna sexualitate, tot așa cum penis nu este egal falus. Penisul este organ genital masculin pe cînd falusul trimite la ideea de forță creatoare și are o funcție apotropaică, deci este un simbol.

Jung este de părere că trebuie să amplificăm materialul visului atunci cînd, atenție!, nu există asociații.

Avem un element aici care ne poate provoca în acest sens și anume ideea că femeia visată era "jumătatea mea".

Anima este jumătatea bărbatului, adică sfera sa emoțională/afectivă. O anima care are însă și o notă de modernitate (este tunsă scurt). Integrarea animei este unul din pașii importanți pe care trebuie să-i facă pacientul lui Jung, după confruntarea cu umbra, în derularea procesului de individuație.(3)

Dar anima este totodată personificarea inconștientului și ne așteptăm să apară în curînd și arhetipul înțeleptului, al centrului etc.

Poate că e devreme să recurgem la Jung în acest caz. Nu avem încă asociațiile visătorului și nu putem sări peste acest aspect, cum o fac cu mare dezinvoltură adepții lui Jung!

***

Am început acest material cu titlul Un mecanism autonom de menținere a investițiilor. Am avut în vedere o altă idee care explică acest vis - nu neapărat punerea în scenă a unei pulsiuni refulate. Acumularea de libido - staza - de care vorbea autorul visului în prezentarea lui poate fi motivul producerii visului.

Trebuie să ne concentrăm mai ales pe efectul visului și nu pe semnificația lui. Cînd zic "efect" mă refer la abreacție sau catarsis, la ceea ce autorul visului a numit "a dat drumul la acumulare". Deci, un vis de abreacție, să-i zicem, care menține constantă excitația internă în aparatul psihic evacuînd ceea ce este în plus.

Există multe asemenea exemple de vise pe care nu le voi numi aici. M-am mulțumit să arăt că un vis poate răspunde și la alte nevoi decît cele sexuale.

Totuși, funcția sexuală rămîne de bază în producerea viselor de abreacție. Este știut că sexualitatea nu are doar rol de reproducere, ci și de relaxare, de re-echilibrare internă a organismului la nivel psiho-somatic.

icon

Note:
1. Este puțin probabil să avem de-a face cu refularea pulsiunii sexuale ca atare. Omul modern are vizavi de viața sa sexuală o atitudine mult mai permisivă.

2. Metoda freudiană de interpretare necesită culegerea de asociații libere. Despre asociațiile libere am vorbit la secțiunea metode a acestui site și în cursul de inițiere în psihanaliză (vezi și secțiunea cursuri). Multe informații practice despre asociațiile libere găsești și în revista OMEN de psihanaliză - consultă publicațiile disponibile aici.

3. Despre conceptele de anima, umbra, proces de individuație etc. vezi site-ul AROPA dedicat lui Jung, la adresa https://www.psihanaliza.org/jung/. De asemenea, află cum apar aceste arhetipuri în vise comandînd cursul online dedicat abordării jungiene a visului de la aceeași adresă.

 

sumar articole

 

Home | Psihanaliza | Cursuri

Publicații

Asistență | Blog | Newsletter | Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa