Psihanaliza - Articolepowered by FreeFind
 

Un nou dicționar de psihanaliză

(Prezentare de carte)

Dictionar de psihanaliza
Dicționar de psihanaliză, ed. II. Univers Enciclopedic Gold, 2009. Preț: 25 lei

Un dicționar de psihanaliză pregătit de Roland Chemama a publicat Univers Enciclopedic Gold.

Nu tocmai un dicționar în accepțiunea clasică a termenului, prezenta lucrare oferă articole și despre mișcarea psihanalitică, seratele de miercuri etc. De asemenea, sînt prezentate și alte personalități din aria psihanalizei, ca de pilda Horney.

O lucrare de această amploare dirijată de Chemama nu putea omite opiniile lui Lacan care este citat adeseori! Se crează confuzia că Freud ar fi cumva explicat sau completat de Lacan, ceea ce nu este deloc așa. Freud lacanizat nu mai este Freud, chiar dacă uneori lectura în registrul lacanian oferă remarci interesante.

Ca de obicei la noi, apar și minusuri la nivelul traducerii unor termeni ca de pildă ideal al eului care, în traducerea, sună năucitor, la modul "ideal de EU"!

În mare, trecînd peste aceste lipsuri evidente cartea este lizibilă și mai ales utilă pentru începători. Clarificarea subiectului "psihanaliza aplicată" ar trebui să dea mult de gîndit unor "psihanaliști" aplicători de pe la noi, care cred că însușirea cîtorva termeni esoterici din vocabularul psihanalitic e suficientă pentru a ceea studii valide...

În fine, traducerea versiunii românești îi aparține dr. Leonard Gavriliu care a mai tradus odinioară și cîteva din lucrările lui Freud, pe care le-a și prefațat.

--
Articol de Ioan Ionuț

 

sumar articole

 

Home | Psihanaliza | Cursuri

Publicații

Asistență | Blog | Newsletter | Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa