Psihanaliza > Articole

Un dicţionar de psihanaliză

de Ioan Ionuţ

Un dicţionar de psihanaliză pregătit de Roland Chemama a publicat Univers Enciclopedic Gold.

Nu tocmai un dicţionar în accepţiunea clasică a termenului, prezenta lucrare oferă articole şi despre mişcarea psihanalitică, seratele de miercuri etc. De asemenea, sînt prezentate şi alte personalităţi din aria psihanalizei, ca de pilda Horney.

O lucrare de această amploare dirijată de Chemama nu putea omite opiniile lui Lacan care este citat adeseori! Se crează confuzia că Freud ar fi cumva explicat sau completat de Lacan, ceea ce nu este deloc aşa. Freud lacanizat nu mai este Freud, chiar dacă uneori lectura în registrul lacanian oferă remarci interesante.

Ca de obicei la noi, apar şi minusuri la nivelul traducerii unor termeni ca de pildă ideal al eului care, în traducerea, sună năucitor, la modul "ideal de EU"!

În mare, trecînd peste aceste lipsuri evidente cartea este lizibilă şi mai ales utilă pentru începători. Clarificarea subiectului "psihanaliza aplicată" ar trebui să dea mult de gîndit unor "psihanalişti" aplicători de pe la noi, care cred că însuşirea cîtorva termeni esoterici din vocabularul psihanalitic e suficientă pentru a ceea studii valide...

În fine, traducerea versiunii româneşti îi aparţine dr. Leonard Gavriliu care a mai tradus odinioară şi cîteva din lucrările lui Freud, pe care le-a şi prefaţat.

Dictionar de psihanaliza

Dicţionar de psihanaliză, ed. II. Univers Enciclopedic Gold, 2009. Preţ: 25 lei.
 

 

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa