Psihanaliza - Articole



powered by FreeFind
 

Din nou despre transfer și analiza viselor

de Jean Chiriac

    Modul de investigare specific psihanalizei presupune construirea unei relații între analist si analizat, pornind de la care sa fie puse în evidență, prin transfer si contratransfer, conflictele inconștiente ale celui din urma.*

Pasajul de mai sus provine dintr-o lucrare romînească despre psihanaliză, o introducere sau așa ceva, publicată în citat pe Internet. Se observă două aspecte importante:

    1. Ideea de a construi relația analitică. O idee inginerească și care nici nu este exactă. În realitate, noi nu construim relația între analist și analizant, ea se instalează de la sine. Transferul este prezent oriunde există 2 persoane, deci nu se impune, nu se construiește pentru că nu este un proces deliberat (nu fac transfer pentru că am ales eu să fac), conștient. Transferul se afirmă natural, firesc, fără intervenția noastră conștientă.

    2. Ideea că conflictele psihice responsabile de apariția nevrozei sînt descoperite prin transfer și contratransfer. Transferul are un rol mai ales decorativ. Dar ce este mai important este să vedem ce anume constelează în inconștient și în acest sens trebuie să apelăm la analiza viselor.

Analiza viselor în psihanaliză este alfa și omega tratamentului. Visul este calea regală spre inconștient, zice Freud. Despre analiza visului și importanța ei în terapie Freud a scris mereu - dovada vie este că monografia sa Interpretarea viselor s-a actualizat continuu. În același sens vedem apărînd o carte de genul Cazul Dora în care Freud ilustrează pe viu metoda analizei viselor și importanța ei în terapie.

Pentru analistul modern (adică format în zilele noastre) analiza viselor nu mai ocupă prim-planul tratamentului. Și asta se explică astfel:

    1. Tratamentul nu mai este tratament, nu mai avem de-a face cu simptome nevrotice ci cu stări, cu atitudini etice sau filozofice. Psihanaliza este astfel un cadru de taifas despre toate și orice fără nicio legătură cu tratamentul propriu-zis.

    2.Analiza viselor este o practică dificilă pentru neinițiat. Ea necesită pentru aprofundare ani buni de muncă tenace și, evident, talent, fler. Ori tocmai acestea lipsesc azi cînd parcă nu mai avem timp nici să respirăm.

Analiza viselor este de fapt piatra de încercare a tratamentului analitic. Este interesant în acest sens de a adăugă ce credea Freud:

Teoria viselor - scria el în 1933 - a rămas tot ce este mai caracteristic și mai specific privitor la noua știință (psihanaliza n. n.), ceva la care nu există nicio corespondență în restul cunoașterii noastre, un nou teritoriu care a fost smuls credințelor populare și misticismului. Stranietatea afirmațiilor pe care s-a simțit obligată să le etaleze a făcut-o să joace rolul de semn distinctiv astfel că utilizarea ei decide cine poate deveni un adept al psihanalizei sau cui aceasta din urmă îi rămîne străină pentru totdeauna.  (Noi conferințe de introducere în psihanaliză, 1933).

Așadar teoria viselor (analiza viselor) decide apartenența cuiva la știința psihanalitică. Este de reflectat...

--
* Extras din Elemente introductive de teorie și tehnica psihanalitică, Rodica Matei, Editura Fundației România de Mîine, 2004.

icon

Mai multe despre transfer:

- Despre transfer și interpretarea viselor...

- Dragostea din transfer

- Dorința de cunoaștere în cura psihanalitică

- Secțiunea Metode de pe site

 

sumar articole

 

Home | Psihanaliza | Cursuri

Publicații

Asistență | Blog | Newsletter | Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa