Psihanaliza > Editorial

Conectat sau neconectat?

În serialul Sliders asistăm la o situaţie tipică ce apare foarte des şi în alte filme. Pe scurt, există două lumi complet diferite care comunică sau mai bine zis interacţionează. Într-unul din episoade este v orba de conectaţi - oameni care trăiesc în conexiune permanentă cu computerele - şi restul, neconectaţi, ducînd oi viaţă "normală". Din zona conectaţilor, o tînără fată are o relaţie cu un băiat din cea a neconectaţilor. În cele din urmă, fata renunţă la conectare şi aderă necondiţionat la lumea băiatului.

Ce frapează aici este soluţia problemei: unul din personaje, în acest caz fata, renunţă la lumea sa şi adoptă total lumea celuilalt. Episodul su gerează că lumea conectaţilor este anormală, că cea firească, sănătoasă este cea a conectaţilor. De aceea finalul în stil happy end cu renunţarea la conectare.

In realitate lucrurile nu sînt atît de simple. Un caz întîlnit adeseori: un tînăr este nemulţumit de convieţuirea sa cu părinţii care îi impun anumite reguli de viaţă. El crede că trăind singur ar avea numai satisfacţii pentru că ar face totul după capul lui. Nu mai este necesar să spun că o asemenea părere este contrazisă de realitate. În societate nimeni nu face totul după capul său sau dacă o face nu are viitor.

De ce totuşi soluţia extremă din episodul Sliders? Nu există o cale de mijloc? Ceva între conectat şi neconectat? De obicei nu. Cel puţin în ficţiunile de pe ecran sau în romanele de duzină. Şi acest lucru se explică prin ideologia care susţine aceste producţii. Este vorba de ideologia creştină. Ea separă strict binele de rău, păcatul de pu ritate morală etc. Ea nu permite nici un amestec din părţile antagonice, ca şi cum acest deziderat ar fi realizabil.

Această ideologie ultrapesimistă şi utopică domină ficţiunile noastre dar şi conştiinţa trează, conştiinţa morală, societatea. Ea explică filmele de genul Sliders sau episoadele cu soluţii exclusive ori-ori.

Ne place cînd întîlnim aceste idei pentru că ne-am născut şi am crescut cu ele. Ne place ceea ce recunoaştem ca familiar. De aceea ele sînt reproduse şi pe ecran după formule comerciale ştiute. Problema e că aceste idei contrazic viaţa la nivel social şi fizic (cosmic) . Dar despre asta cu altă ocazie.

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa