Psihanaliza > Editorial

De ce aşa puţini la vot?

V-a mirat prezenţa slabă la vot, la alegerile recente? Există cel puţin două explicaţii mediatizate:

- Sîntem în democraţie şi individul poate vota sau nu, este opţiunea lui.
- La fel se întîmplă şi în alte ţări, mai avansate democratic (ca de pildă Olanda) unde lumea nu se prezintă la vot.  E ceva normal…

Nu, nu e normal. Deoarece noi nu trăim în Olanda, nu avem aceleaşi condiţii de dezvoltare şi aceeaşi conştiinţă. Nu suntem olandezi, nici elveţieni sau nemţi. De aceea asemănarea cu Olanda nu este adecvată!

Şi totuşi de ce nu s-au dus românii la vot cu mic cu mare aşa cum ne-au obişnuit adeseori? Cred că e o explicaţie simplă: din pragmatism. Pentru că nu văd legătura dintre opţiunile lor pentru parlamentul European şi votul uninominal şi problemele lor reale . Într-adevăr: ce importanţă are pentru omul obişnuit cine reprezintă România în parlamentul European? Poate fi oricine, din orice partid. Sau apolitic…

La fel cu votul uninominal. Ce dacă votăm nume? "Toţi sînt la fel" este refrenul la modă azi. Adică orice votează românul - liste sau nume - nu se schimbă nimic.

Românii au un simţ precis al realităţii imediate - ei ştiu bine care este problema lor şi măsura în care o pot rezolva soluţiile politice. Altfel spus, problemele mari şi grave nu se rezolvă politic sau nu cu fauna actuală.

Votul este un drept pentru care oameni au murit. Şi totuşi el în sine nu îţi oferă nicio soluţie. Pentru că noi votăm oameni - evident - iar oamenii sînt cei pe care îi ştim şi de la care nu aşteptăm nimic.

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa