Psihanaliza > Editorial

Despre cum NU se face un CV

Trebuie să fii filozof sau psiholog ca să faci un CV reuşit? Se pare că da. Puţin din ambele. Altminteri nu ai şanse.

Cînd completezi un formular de CV introducînd datele tale în spaţiile goale şansa ta de a fi remarcat este egală cu zero. Pentru că aceste formulare gratuite, postate online, sînt absolut lipsite de orice legătură cu realitatea sau, mai precis, cu aşteptările angajatorului. Uite, de pildă, în multe formulare de acest gen găsim o rubrică pentru salariul dorit. Tu cazi în cursă şi scrii acolo o cifră din burtă, o cifră absurdă. Apoi te miri de ce nu răspunde nimeni la CV-ul tău. Cifra era in euro (nici măcar în lei) şi depăşea posibilităţile ofertantului de joburi şi ale tale ca viitor angajat.

Nu ai nicio experienţă în munca respectivă, dar vrei 3-400 euro. Nu ştii să faci nimic, în cel mai bun caz ai o diplomă (ca sute de mii de alţi absolvenţi ieşiţi pe bandă în România) care nu garantează nimic. Să zicem că eşti jurist. Şi ce ? Ce ştii să faci, practic? Să mergi la instanţe? Habar nu ai unde anume. Să compui documente de profil, acţiuni etc.? Nicidecum. Să lucrezi la calculator (secretariat şi alte asemenea)? De unde! Deci, nu ştii nimic. Dar pretinzi 3-400 euro lunar ca să te angajezi!

Sau, alt ă greşeală, la fel de gravă - scrii cu mînuţa ta în spaţiul din formular că aspiri la formarea ta ca viitor jurist (să folosim acelaşi exemplu), la acumulare de experienţă etc., adică lucruri care sînt în avantajul tău. Nu-ţi trece prin cap să aminteşti nimic de interesul tău pentru viitorul serviciu, despre cum vrei să te faci folositor celorlalţi , despre cum vrei să aduci beneficii angajatorului. Nu te preocupă decît persoana ta, pofiturile tale...

Pe scurt, v rei o sumă imensă fără să ai experienţă profesională, în plus îl asiguri pe potenţialul patron că tot ce te interesează pe tine e… viitorul tău!!!

Asemenea CV-uri sînt ratate. Sînt moarte din faşă. Nu atrag pe nimeni, crează refuz şi reacţie ostilă. Asemenea CV-uri sînt dictate de amatori care se pretind experţi în ale angajării, pe site-uri de doi bani. Asemenea site-uri există cu sutele pe Net-ul românesc.

***

În contrast cu cele spuse pînă acum, poţi crea un CV atrăgător scriind sincer că nu te-ai gîndit la un salariu (omiţînd acest subiect pentru început) şi că vrei să faci totul pentru prosperitatea firmei care te va angaja. Cu alte cuvinte, înainte de angajare, cînd nu ai nicio experienţă, este bine să arăţi bun simţ şi, mai ales, să fii cu picioarele pe pămînt. Astfel ai şanse mari să fii remarcat. Ulterior, muncind cu abnegaţie vei putea pretinde o mărire a salariului şi, evident, îţi vei atin ge interesele financiare.

Editorial
__________

Home

Sigmund Freud

Psihanaliza

Cursuri

Articole

Newsletter

Caută =>>

Contact

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa