Psihanaliza > Editorial

Sexualitatea publică este un rău?

Nu este o noutate pentru nimeni că sexualitatea este prezentă azi peste tot în viaţa publică. Mass-media este invadată de imagini sexuale şi arta, de asemenea. Există produse destinate sexualităţii, consultanţă şi alte "servicii".  Este rău - este bine?

Personal consider că viaţa sexuală trebuie lăsată la latitudinea fiecăruia şi că orice interferenţă din afară nu e de dorit. Facem sex aşa cum vrem - la fel cum mîncăm ce vrem sau bem ce vrem. Desigur că informarea în această sfera centrală de interes este bine venită. Dar ea trebuie făcută cu bun simţ şi pe căile cele mai puţin exploatate publicitar sau comercial.

Într-adevăr, ceea ce deranjează la explozia de azi a sexualităţii este răspîndirea ei prin toate mijloacele publice. Dacă sunt liber să fac ce vreau cu viaţa mea sexuală, totuşi trebuie să fiu împiedicat să-mi fac reclamă public. Din mai multe motive, din care citez numai protejarea celorlalţi care se situează altfel faţă de sexualitate. Protecţia trebuie să fie activă - prin interdicţie - şi nu formală (genul "program adresat persoanelor peste 15 ani").

Am auzit opinii care susţin că psihanaliza are meritul de a fi declanşat acest proces ireversibil de deschidere neruşinată faţă de sexualitate! Teoriile ei ar fi de vină pentru că omul nu se mai ruşinează azi etc. Lucrurile nu stau aşa. Nicăieri în psihanaliza freudiană nu găsim invitaţii la publicitatea sexualităţii. Freud susţine doar că refularea sexualităţii (care nu se confundă întotdeauna cu genitalitatea) duce la îmbolnăvire. Deci, el a pus accentul pe etiologia sexuala a nevrozelor. Nu a afirmat nicăieri că eliberarea sexualităţii de interdicţii trebuie impusă ca un program social!

Totuşi, omenirea a devenit deschisă pînă la complet libertinaj faţă de sexualitate - cum se explică acest lucru? Cred că sunt mai multe explicaţii, una din ele ar fi că funcţia de paznic al moralităţii publice a bisericii a încetat. Şi aceasta deoarece însăşi influenţa bisericii în viaţa socială a scăzut simţitor. Dar despre asta într-un alt articol.

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa