Psihanaliza - Editorialpowered by FreeFind
 

Paștele, prilej de sărbătoare a burții

flori de PasteȘtim cu toții că există o semnificație spirituală a postului de Paște. Această semnificație este dublă: legată de istoria poporului evreu și de cea a lui Isus Christos, considerat Mesia de creștini. Semnificația postului este de a comemora un eveniment, și acesta, în cazul creștinilor, este Învierea Domnului. Dar Învierea nu este un eveniment oarecare. El este confirmarea Căii lui Isus, a drumului spiritual care duce la Eliberarea de Moarte, de moartea ca pedeapsă eternă a neascultării protopărinților Adam și Eva.

Eliberarea de moarte, Viața veșnică sînt teme viu prezente în spiritualitatea epocii în care a trăit Isus. Dar mai sînt ele oare, azi, la fel de actuale?

Mă tem că nu. Oamenii religioși (mai precis care se declară astfel) se folosesc de religie ca de un soi de remediu-soluție pentru toate problemele lor lumești: boli, căsătorie, examene, bani etc. Nimic spiritual în toate acestea. Mai mult decît atît, dacă facem un sondaj observăm cu surprindere că cei mai mulți "creștini" țin postul pentru că "așa e bine". Există și alte explicații, și mai lumești, oferite de specialiștii în nutriție și medicina alternativă: detoxifiere, adaptarea la trecerea de la iarnă la primăvară etc.

Dar postul, ca semnificație religioasă, nu este în sine Calea. Așa cum am zis, el este comemorarea, amintirea unui eveniment cu semnificație centrală în lumea creștină. Dincolo de post, adevăratele procedee de a atinge Viața sînt descrie de Isus în termeni ca revenire la stadiul de copil, naștere din nou, de sus, sau din Duh.

Toate aceste detalii esențiale lipsesc în "postul" contemporanilor noștri. A dispărut chiar și fiorul mistic. A rămas serbarea-spectacol de la Biserică și mai ales masa de Paște, cu tonele de cărnuri și vin, prilej minunat de umplut burțile.

Căci ce este mai plăcut (pervers?) decît să te înfometezi o vreme pentru ca la un moment dat să dai iama în feluri sofisticate de mîncăruri și băuturi?!

Cam la asta se reduce Paștele pentru majoritatea dintre noi: un prilej de sărbătoare a burții.

AROPA

subt 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență online | Forum | Blog

Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa