Psihanaliza > Editorial

Politica impactului şi alegerile

Vin alegerile! Nu e nevoie să te uiţi la televizor sau să asculţi radioul - zvonul alegerilor te asaltează din stradă: afişe, pancarte, difuzoare la maximum instalate pe unităţi mobile... Nu poţi fi absent chiar dacă nu eşti uşor impresionabil.

Dar să revin la titlul acestui editorial: ce înţeleg eu prin politica impactului? Simplu: construieşti în grabă pe ultima sută cîteva spaţii de joacă, pui cîteva borduri şi afişezi o pancarta cu datele tale la modul: Lucrarea a fost executată de primăria .... şi primarul (numele primarului). Politica acestei practici este evidentă: impactul imediat asupra alegătorilor. Se merge pe ideea că oamenii au memorie scurtă şi că ei reţin ultima impresie, în acest caz cele cîteva amenajări minore.

Politica impactului este opusă normalităţii în viaţa primarului (a primăriei) - care, în fond, nu trebuie să aibă o politică. Normal este să realizezi proiecte viabile, pe care să le împlineşti în realitate fără a te gîndi la beneficiul electoral.

Dacă ai realizări notabile lumea nu le poate ignora şi dacă realizările nu sînt izolate este sigur că memoria "pe termen lung" a populaţiei va fi impresionată. Un primar cu reale calităţi manageriale nu poate fi ignorat total. Şi, în fond, chiar dacă ar fi ignorat, important rămîne să faci ceva pentru sector, pentru oraş, pentru cetăţeni!

Din nefericire exemple cu primari sau oameni din administraţia locală sau centrală care să urmărească interesul colectiv nu există! Şi nici nu cred că vor exista vreodată în România! Avem mărturii că lucrurile  u stau aşa în alte ţări, civilizate, dar tocmai această condiţie - "civilizate" - ne face să visăm la un viitor mai angajat dacă nu îl putem trăi azi, concret.

Şi atunci pe cine votăm? Mergem la vot pentru că "aşa se cere"? Că e de bon ton sau că votul universal este un bun ştigat după Revoluţie etc.? Ar însemna să confundăm marfa cu ambalajul, cum se zice. Scopul votării nu este să ne întîlnim, cu mic cu mare, la urne, ci să alegem. Acest "să alegem", însă, depinde de ofertă, de validitatea şi viabilitatea ei. Ori acest aspect, esenţial, este discutabil...

Politica impactului va domni mult şi bine în România, o ţară în care cultul aparenţelor în viaţa publică a atins culmea iraţionalului!

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa