Psihanaliza - Editorialpowered by FreeFind
 

Politica impactului și alegerile

Vin alegerile! Nu e nevoie să te uiți la televizor sau să asculți radioul - zvonul alegerilor te asaltează din stradă: afișe, pancarte, difuzoare la maximum instalate pe unități mobile... Nu poți fi absent chiar dacă nu ești ușor impr esionabil.

Dar să revin la titlul acestui editorial: ce înțeleg eu prin politica impactului? Simplu: construiești în grabă pe ultima sută cîteva spații de joacă, pui cîteva borduri și afișezi o pancarta cu datele tale la modul: Lucrarea a fost executată de primăria .... și primarul (numele primarului). Politica acestei practici este evidentă: impactul imediat asupra alegătorilor. Se merge pe ideea că oamenii au memorie scurtă și că ei rețin ultima impresie, în acest caz cele cîteva amenajări minore.

Politica impactului este opusă normalității în viața primarului (a primăriei) - care, în fond, nu trebuie să aibă o politică. Normal este să realizezi proiecte viabile, pe care să le împlinești în realitate fără a te gîndi la beneficiul electoral.

Dacă ai realizări notabile lumea nu le poate ignora și dacă realizările nu sînt izolate este sigur că memoria "pe termen lung" a populației va fi impresionată. Un primar cu reale calități manageriale nu poate fi ignorat total. Și, în fond, chiar dacă ar fi ignorat, important rămîne să faci ceva pentru sector, pentru oraș, pentru cetățeni!

Din nefericire exemple cu primari sau oameni din administrația locală sau centrală care să urmărească interesul colectiv nu există! Și nici nu cred că vor exista vreodată în România! Avem mărturii că lucrurile  u stau așa în alte țări, civilizate, dar tocmai această condiție - "civilizate" - ne face să visăm la un viitor mai angajat dacă nu îl putem trăi azi, concret.

Și atunci pe cine votăm? Mergem la vot pentru că "așa se cere"? Că e de bon ton sau că votul universal este un bun știgat după Revoluție etc.? Ar însemna să confundăm marfa cu ambalajul, cum se zice. Scopul votării nu este să ne întîlnim, cu mic cu mare, la urne, ci să alegem. Acest "să alegem", însă, depinde de ofertă, de validitatea și viabilitatea ei. Ori acest aspect, esențial, este discutabil...

Politica impactului va domni mult și bine în România, o țară în care cultul aparențelor în viața publică a atins culmea iraționalului!

--
Articol de Ioan Ionuț

subt 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență online | Forum | Blog

Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa