Psihanaliza > Editorial

O gîndire săracă

Cineva ne scrie şi ne întreabă despre cum să procedeze cu nişte gînduri neplăcute care i se impun în minte vizavi de o altă persoană. Aceste gînduri nu au nicio bază reală, sînt simple închipuiri dar revin mereu şi nu le poate alunga.

Explic succint că e nevoie de o psihanaliză adică de analiza psihanalitică a gîndurilor respective deoarece chiar fără bază reală ele au o rădăcină în mintea inconştientă. Numai psihanalizînd putem descoperi rădăcina şi putem lua deciziile care se cuvin.

Răspunsul persoanei era de aşteptat: prostiile astea vor înceta de la sine şi va reveni cu picioarele pe pămînt. Totul de la sine!

Nu, nu vor trece de la sine. Vor reveni iar şi iar sau vor crea lanţuri de alte gînduri şi stări confu ze, conflictuale chiar. Noi ştim din miile de cazuri analizate că mintea nu conţine "prostii" care apar şi dispar de la sine.

Ceea ce vreau să zic este că pentru români viaţa psihică se reduce la raţiune. Tot ce nu este raţiune este clasificat la "prostii". Tot ce nu este raţiune devine insignifiant şi nu merită atenţia noastră.

Această gîndire săracă explică în mare parte de ce psihanaliza, care pune mare accent pe studiul "prostiilor", nu este interesantă pentru noi. Dacă avem gînduri care ne tulbură fie mergem la psihiatru (ca să le trateze cu medicamente!), poate la preot, sau pur şi simplu aşteptăm să treacă. Niciodată nu ne punem problema că aceste gînduri nu sînt apariţii trecătoare şi fără însemnătate.

Lipsa de profunzime în modul de a ne reprezenta viaţa noastră psihică are mai multe explicaţii din care numesc numai două:

- cul tura generală care, în cel mai bun caz, se limitează la studiul psihologiei teoretice (cîndva, în licee, se preda şi psihologia); or această psihologie are minusuri la capitolul psihologiei inconştientului;

- cultura religioasă creştină care proiectează conţinuturile iraţionale (inconştient) în îngeri şi demoni şi crează o lume paralelă de duhuri. Acest lucru duce la vidarea, la amputarea psihicului individual redus la sfera raţională.

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa