Psihanaliza - Editorialpowered by FreeFind
 

Practici și te transformi ACUM!

Am primit un pliant prin poștă în care se face reclamă pentru cursurile de Yoga. "Curs intensiv superior de Yoga", scrie in titlu!

Că este intensiv și superior - lucrurile astea nu ne interesează aici. Ceea ce mi-a atras atenția, mie, a fost următorul rînd de sub titlu: Practici și te transformi ACUM!

Am subliniat ACUM pentru că îți sare în ochi. Nu se poate să nu te întrebi cum poți practica așa încît să te transformi ACUM?!

Să presupunem că mă apuc de yoga urmînd cursurile intensive, transformarea, dacă e, nu poate fi decît în viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat. E adevărat că nu ni se explică despre ce transformare e vorba dar, oricum, ea nu poate antedata practica!

Faptul că nu ni se spune despre ce transformare e vorba - deși normal ar fi fost, pentru asemenea reclamă, să înșiruie o suită de realizări fanteziste - este simptomatic pentru ce vrea să însemne ACUM.

Lumea e grăbită, într-o continuă frenezie, ca insectele trezite după o lungă iarnă. Nimeni nu are timp să aștepte pentru că simte "presiunea" evenimentelor (care este mai mult simulata de mass-media, guvern și poiliticieni). Simțim că lucrurile pot lua o întorsătură spectaculoasă deși nu știm exact în ce sens (oportunitate sau catastrofă). Sîntem cu toții atrași de viermuiala generală și vrem să fim în centrul spectacolului.

ACUM se asociază perfect cu starea noastră de neliniște interioară. El vine să ne ofere mult așteptatul eveniment cu "e" mare, schimbarea aceea înspre bine care ne va propulsa pe vîrful valului.

Dar ACUM este și termenul magic al copilului de cîțiva anișori. El vrea să i se împlinească dorințele întotdeauna ACUM - fără nicio întîrziere și protestează în fel și chip dacă părinții nu i le satisfac grabnic. Niciun copil nu știe să amîne, nu știe să judece logica dorințelor sale, nu știe să renunțe în fața absurdului și stupidului...

Sub presiunea lumii (aparent) în schimbare și ieșiți dintr-un regim social care a împiedicat sistematic maturizarea, românii de azi sînt grăbiți și se reped ca niște copii la invitațiile vag promițătoare.

Acestor români fără discernămînt, fără logică, imaturi, li se adresează reclama yogină!

--
Articol de Ioan Ionut

subt 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență online | Forum | Blog

Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa