Psihanaliza > Editorial

Problema mîntuirii, azi

Este cazul să o spunem clar că în ziua de azi mîntuirea - adică abolirea morţii - nu mai obsedează pe nimeni ca în vechile timpuri, ca pe vremea  lui Isus, de pildă. Omul modern este tot mai atras de viaţa de aici şi acum iar ideea de supravieţuire după moarte are, în cel mai bun caz, soluţii ştiinţifice. Sau nu are deloc.

Ştiinţa nu promite nimic precis deocamdată, poate pe viitor, prin manipulări genetice. Totuşi ea a deschis poarta indiferenţei de azi faţă de moarte pentru că a afirmat că aceasta provine din condiţii naturale (nu mai este implicat Dumnezeu, spiritele sau magia unui vrăjitor).

Ocultismul ne vorbeşte, ce-i drept, despre viaţa postumă, dar nu ca revelarea a vieţii spirituale (în Duh sau în tărîmurile nemuritorilor). Ocultismul este interesat în contacte, în speţă, cu spiritele binevoitoare care să ne împărtăşească cunoştinţe ascunse. 

Şedinţele de spiritism şi viziunile (celebre, în urmă cu un secol şi ceva), vizualizările, channelingul sunt încă la modă . S-au făcut şi experienţe numite NDE - în pragul morţii - şi se continuă pe tema asta fără a se obţine însă ceva concludent, palpabil. În final, lumea modernă bate pasul pe loc în sfera vieţii de după viaţă şi, atunci cînd e preocupată de acest subiect, revine la vechile religii, mituri, basme, credinţe primitive. Dar o face într-o manieră formală, din afară, fără implicare concretă!

Nu mai există nimeni, azi, care să promită eliberarea de moarte dacă ne înregimentăm cu mic cu mare în cutare religie, dacă aderăm la cutare cult şi urmăm reguli precise de viaţă.

De ce este omul modern dezinteresat de mîntuire? Am putea răspunde la această problemă foarte simplu dacă analizăm puţin care sînt cerinţele lui atunci cînd aderă la o religie. În occident, religia este o soluţie magică pentru nevoile vieţii de zi cu zi: ne rugăm pentru sănătate, pentru succes în afaceri, căsătorie, examene etc. Deci, totul numai în relaţie cu viaţa şi plăcerile ei, într-un cuvînt cu viaţa de aici.

Căderea religiei creştine a dus şi la destrămarea ideologiei despre păcat şi moarte, aşa că ea nu mai acţionează ca un factor de încordare şi teamă. Omul este liber azi de ameninţările iadului, dar este şi străin de atracţiile paradisului!

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa