Psihanaliza > Editorial

Veriga lipsă şi aşteptările umane

Aşadar s-a descoperit veriga lipsă - the missing link. Acum se poate dovedi ca oamenii şi maimuţele se trag din alte specii de primate anterioare, continuînd seria ascendentă a evoluţiei Pe termen scurt, rezultatul acestei epocale descoperiri este unul sigur: dărîmarea definitivă a teoriei creaţioniste lansate de Biblie (în Facerea ). Şi, implicit, reafirmarea evoluţionismului Darwinist!

Pentru noi întrebarea ar fi, însă: care sunt consecinţele acestei schimbări radicale de paradigmă? Consecinţele asupra omului, evident.

Cred că nu greşesc dacă afirm că pentru majoritatea strivitoare a oamenilor descoperirea verigii lipsă şi urmările ei nu au niciun efect. De ce? Pentru că Dumnezeu TREBUIE să existe.

Dumnezeu trebuie să existe deoarece omul nu poate suporta singurătatea şi izolarea într-un cosmos rece şi ostil.

Omul nu poate suporta neputinţa sa funciară în faţa naturii şi destinului. E nevoie de Dumnezeu şi de alte asemenea forţe supranaturale ca să îl susţină şi protejeze.

Omul nu poate suporta neîmplinirea dorinţelor sale puternice: sexuale şi agresive. E nevoie de Dumnezeu ca garant şi motor al realizărilor sale cele mai intime, ca despăgubitor pentru lipsurile noastre elementare.

În fine, omul nu poate accepta moartea la nivel de individ, de eu. Moartea este cea mai categorică negare a narcisismului său, al iubirii de sine. De aceea e nevoie de Dumnezeu ca să ne garanteze Viaţa veşnică şi asta, desigur, în funcţie de meritele noastre deosebite care să scoată, astfel, în evidenţă superioritatea noastră faţă de ceilalţi semeni.

Iată de ce cred că veriga lipsa nu rezolvă nimic, pe fond, în privinţa credinţelor şi aşteptărilor umane. Teoria creaţionistă va rămîne mai departe în vigoare, formal, dar cît se poate de efectiv.

 

^ Sus

 

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa