Psihanaliza > Editorial

Democrație cu minus

Democrația la români are multe minusuri. Unul din ele s-a arătat la recentele alegeri pentru parlamentul European. Și voi explica pe scurt despre ce e vorba.

E firesc în democrație ca toată lumea, fără nicio excepție, să poată să candideze și să fie aleasă. Eu, tu, oricare dintre noi, poate candida și poate fi ales pentru că democrația presupune acest drept.

Problema nu este însă la nivelul admiterii candidaturii mele, ci la acela al gradului de conformitate al candidaturii cu exigențele funcției la care candidez. Pentru că una este să candidezi la funcția de președinte al blocului în care locuiești și alta să candidezi la funcția de parlamentar european. Aceasta din urmă solicită experi ență substanțială și profesionalism și , din acest punct de vedere, experiența și profesionalismul devin condiții fără de care nu se poate.

Dacă democrația garantează dreptul meu de a fi candidat și votat ea nu poate exclude î nsă obligativitatea ca o candidatură să fie conformă unor norme profesionale stabilite.

Este evident că la alegerile recente au fost alese persoane fără nicio calitate profesională. Este democratic să fie alese, repet. Dar oare și util pentru societate?

Dacă, să zi cem, alegem în fruntea armatei, pe front, un cioban fără nicio experiență cu strategiile și problemele legate de intervențiile armate, este oare util pentru armată? Întrebarea este, evident, retorică, întrucît răspunsul nu poate fi decît: Nu, nu este util. La fel stau lucrurile și în viața publică, în parlament, în partide, cultură, spiritualitate etc. oriunde este nevoie de anumite calități, de experiență și profesionalism. Acestea garantează bunul mers al lucrurilor.

Alegerile noastre parlamentare au arătat totuși că nu este nevoie nici de experiență și nici de profesionalism. Și, evitîndu-se acest aspect major, discuțiile și comentariile "specialiștilor " s-au axat pe calitatea votării, pe faptul că puțini români au fost prezenți la vot, pe faptul că str uctura votanților era cutare și cutare. Nimeni nu a observat că aceste aspecte sînt secundare . Sau că ele decurg din altele care țin de profesionalism, vocație, experiență etc.

Explicația poate fi că la noi toate cuceririle democrației sunt apli cate formal (forme fără fond) și fără a avea înțelegerea necesității lor imediate. Românii nu au convingerea că societatea poate merg mai bine dacă introducem și la noi "reglementările" comunitare.

În final, românii au demonstrat la recentele alegeri că victoria democrației nu este și victoria societății. Ba chiar că aceasta din urmă, societatea, are numai de pierdut dacă aplicăm democrația formal, fără a înțelege limitele ei necesare și justificate. Mirați că am venit puțini la vot, comentatorii nici nu au visat că absența noastră poate avea și explicațiile de mai sus, ca și cum simplul fapt de a veni la vot, mașinal, este garant al bunului mers al societății noastre!

--
Articol de Ioan Ionuț

Home | Psihanaliza | Cursuri | Articole

 Asistență 24x24 | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa