Psihanaliza - Editorial



powered by FreeFind
 

90% violență pentru copii

Am observat recent un fenomen interesant. Personal nu mai am copii mici și nu urmăresc programele TV dedicate lor. Ieri însă am avut în vizită un băiețel de 4 ani și jumătate. L-am pus în fața televizorului (era încîntat de asta) și am ale programul Cartoon Network.

Am început să lucrez la calculator urmărind cînd și cînd ce se întîmplă pe micul ecran. Am notata cu stupoare că circa 90% din filme au conținut agresiv. Agresivitate deschisă, care merge și pînă la eliminarea adversarului, în orice caz multă bătaie, înfruntare cu arme de foc letale, sau prin arte marțiale distructive. Chiar și într-un ser ial aparent pașnic - cum e Scooby-doo - apar scene de violență.

Apoi accentul se pune pe rapiditate excesivă, sub toate formele ei, dar în special pe mînuirea echipamentelor de deplasare rapidă: mașini, avioane, aparate fantastice (SF).

Reclamele care sunt presărate printre filme au și ele un mesaj impulsiv, uneori chiar ostil sau imoral: "pune-ți picioarele puturoase pe masă și urmărește..."!!!

Nu știu care este efectul pe termen scurt sau lung al acestor materiale asupra puștilor de 4-5 ani. În cele două ore cît l-am observat cu intermitențe pe micul meu vizitator nu am sesizat nimic deose bit în afara de simptomele participării active la ritmul acțiunii (mișcări corporale în cadență cu sunetele care însoțesc scenele de film, cînd și cînd o mișcare balansată înainte și înapoi).

Mă gîndesc, însă, că o societate care formal interzice agresivitatea și care susține protecția minorilor ar trebui să controleze de aceste filme, reclame etc. adresate special copiilor. Ar trebui, cel puțin, să dedice analize psihologice și sociologice ample, profesionale, pentru a decide dacă explozia de violență din filmele de desene animate este benignă. Ori, aceste analize lipsesc total la noi (nu știu dacă există în alte țări, mai evoluate și responsabile!).

Impresia mea generală este că instigarea indirectă la violență nu poate trece fără efect. Copiii sunt receptoare vii și emulează fără discernămînt tot ceea ce văd. Cu atît mai mult cu cît televizorul este, azi, un prieten nedespărțit, 24x7.

--
Articol de Ioan Ionuț

subt 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență online | Forum | Blog

Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa