Psihanaliza - Editorialpowered by FreeFind
 

Două pericole

Două pericole trebuie combătute în psihanaliză: aplicarea teoriei ca la carte sau psihanaliza "din burtă".

Primul e ușor de explicat: indivizii care au învățat din cărți și nu au o formare personală au tendința să aplice teoriile psihanalitice ad litteram. Ei nu se sinchisesc de realitate, ci de ceea ce se scrie în manuale. Este o psihanaliză dogmatică în cel mai bun caz. Urmarea acestei practici este o intoxicare teoretică și inchizitorială. Cine îndrăznește să nuanțeze este taxat drept incompetent!

Aplicarea "din burtă" se traduce prin psihanaliza după ureche (lăutărește) sau după bunul plac. După ureche este în cazul celor care au citit o carte-două de psihanaliză, în pauza de masă. Nu au prins decît idei vagi, pe care le exprimă aproximativ. "După bunul plac" este cazul celor care au citit și ei cîteva pagini, dar fac din psihanaliză ilustrarea propriilor lor idei (dacă au așa ceva). Psihanaliza devine stindardul lor ideologic. Este cazul așa-zișilor post-freudieni care repetă din Freud numai anumite concepte și renunță la altele, dificile sau neplăcute.

Unde se situează românii? În primele două clasificări - dogmatic și după ureche. Cei care studiază prin facultăți (unde se admite psihanaliza facultativ!) o aplică dogmatic - autodidacții, după ureche.

Este un fapt constata deja că în România nu exista nici azi psihanaliști autentici, cu formare personală temeinică. Nu avem speranțe nici pentru viitor de vreme ce nu se face nimic decît organizare managerială și profit (vînzare de masterate).

AROPA

subt 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență online | Forum | Blog

Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa