Psihanaliza > Editorial

Aderare de formă?

Citesc pe Internet cîteva şmecherii ca să ai prieteni mulţi pe stumbleupon. Una dintre ele este tocmai faptul de a ascunde că faci parte dintr-o ţară central europeană! Desigur că România este inclusă. Dacă ai comis imprudenţa să declari că eşti din România, apar probleme de credibilitate.

Stumbleupon este o afacere americană ca de altfel tot internetul. Faptul că e bine să eviţi detaliul că eşti român apare în acest context ca un indice că românii nu sînt bine priviţi de americani. (şi bulgarii, ruşii, desigur, dar asta nu ne încălzeşte).

Totuşi am aderat la UE şi am fost admişi. Nu este suficient? Se pare că nu, cel puţin pentru americani.

Ceea ce îngrijorează este că nu numai oficialităţile sînt reticente faţă de români, ci şi populaţia largă, care accesează internetul şi deschide conturi pe stumbleupon. Dacă poţi convinge oficialii că eşti credibil, nu vad cum ai face-o cu populaţia, cu oamenii simpli, cu americanii de rînd!

Aderarea la UE este o proba pentru noi sau trebuie să ne aducă şi avantaje, poate chiar cel al credibilităţii? Şi în fond care este efectul ei concret? Iată cîteva întrebări care pot fi, evident, retorice...

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa