Psihanaliza - Editorialpowered by FreeFind
 

Burtă, numai burtă?

Am văzut mulțimi impresionante de oameni care nu fac altceva în concediu decît să întindă grătare undeva, oriunde. Am văzut oameni care fac și 3 grătare pe zi la care adaugă butoaie de bere și muzici maneliste. E bine, e rău?

Cineva îmi spune că și alții fac la fel - civilizații din Europa sau USA. Tot grătare, tot manele (ale lor), adică burtă și numai burtă. Oare așa să fie?

Zilele trecute am văzut un reportaj despre un mare tenor roman care cîntă de ani buni la opera din Viena. Nu mai auzisem de el la noi. Și m-a mirat, pentru că românii afectează un mare interes pentru valorile naționale etc. Dar despre tenor nimic. Oare, așa e și pe la alții?

Nu! Burtăverzimea de aiurea iubește (și) muzica bună și prețuiește valoarea artiștilor cu har! Asta explică de ce tenorul nostru a ales Viena și nu București.

Conchid că românului îi lipsește dragostea de cultură. Cazul tenorului nu este unic; imens de mulți români de geniu au murit prin străinătăți fără să fi făcut valuri în România. Iar cei de care s-a mai auzit cîte ceva au devenit ținta atacurilor furioase ale bisericii noastre naționale și ale "geniilor" rămase în țară - autori fără opere. Pentru români viața se limitează la burtă și iar burtă, muzici abjecte și cîștig imediat prin orice mijloace (așa-zisele "tunuri"). Va ieși el din această beznă existențială în contactul cu ceilalți, comunitarii "din afară"?

Personal nu cred. Eu cred că românul va găsi la ceilalți (numai) o confirmare a limitărilor sale pe care le va impune cu triumf oriunde merge să muncească, să fure sau (mai rar) să viziteze. Am deja confirmarea acestei convingeri. Mulți afirmă, cînd se aduce vorba de corupție, că ea există și la alții. Corupția nu este numai românească, într-adevăr. Totuși nu se zice nimic despre alte aspecte - pozitive - care exista la alții și la noi nu! De pildă, dragostea pentru valorile artistice autentice. Iar această discrepanță nu deranjează pe nimeni.

AROPA

subt 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență online | Forum | Blog

Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa