Psihanaliza > Editorial

La ce e bun cabinetul de psihanaliză

Multă lume solicită azi ajutorul psihanalizei. Nu putem da acest ajutor online. Era nevoie de un cabinet pentru relaţia faţă în faţă şi acum îl avem. Ce ne poate oferi acest cabinet? O altă modalitate de abordare a problemelor noastre. Iată numai două aspecte pentru început:

1. Deplasarea interesului spre cauză. Cînd o mamă se plînge de comportamentul scandalos al fiului ei, ea nu are în vedere decît natura acestui comportament, purtarea lui vizibilă. Ea nu înţelege că acest comportament este un semn a ceva ce nu se vede, ceva inconştient.

2. Deplasarea de la eu la tu. De multe ori (foarte multe ori) eul nu este cauza deficienţelor noastre, ci un blocaj la nivelul inconştientului, care (inconştientul) se abordează ca un tu, un altcineva în personalitatea noastră psihică.

3. Deplasarea de la cauza din afară la cauza dinăuntru. Dacă blocajul este vinovat de problemele noastre şi el este înăuntru, evident că vom căuta cauză înăuntru şi soluţia problemei numai după lămurirea cauzei. Puţin cam complicat? Sînt situaţii cînd oamenii se plîng de o anumită constanţă a nenorocirii în viaţa lor. Bărbaţii, că au ales femeia nepotrivită, iar şi iar (situaţie valabilă şi la celălalt sex). Dar cauza eşecului nu este alegerea în sine şi nici femeia aleasă, ci ceea ce a determinat alegerea. Şi acest "ce" este inconştient, acţionînd ca un mecanism autonom, dinăuntru.

Înţelegerea conflictelor se face în psihanaliză pornind de la alte criterii ca în psihoterapie (psihologie) sau psihiatrie. Aceste criterii sînt rădăcina conflictelor. Lămurirea lor duce la vindecare sau cel puţin la ameliorarea semnificativă a situaţiei celui care solicită ajutorul psihanalizei.

Cabinetul de psihanaliză oferă, astăzi, acest ajutor specific care ne scoate puţin din banalul soluţiilor clasice. Ajutorul psihanalitic are avantajul că nu vorbeşte în numele nostru, ci ne lasă să ne pledăm cauza... 

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa