Psihanaliza > Editorial

Atenţie la români!

de Ioan Ionuţ

Toată lumea e prezentă pe Internet că aşa e moda. Românii nu pot rămîne mai prejos. Dacă e Internet, să fie Internet. Avem şi noi site-uri, firme online, servicii de hosting şi share, şi tot felul de drăcii americane de ultimă oră. În variantă românească. Ce vrea să zică "variantă românească"? Adică cu minusurile specifice procedurilor noastre sau felului nostru atît de original de a fi.

O asemenea particularitate este lipsa de suport. Din englezescul "support" - firmele serioase oferă informaţii la cerere, prompt şi la subiect. Românii stau mai prost la acest domeniu: ori nu răspund deloc, ori răspund cu capsa pusă, ori răspund cu informaţii insuficiente.

O altă particularitate este calitatea precară a serviciilor. Nimeni nu se omoară cu acest subiect, nici nu prea învaţă despre "cum şi ce" în sfera sa de activitate (deh, diplomele sunt suficiente) şi nici nu vrea să ştie mai mult (pentru că, nu-i aşa, tot românul ştie din născare!). Site-urile se încarcă foarte greu, au pagini vitale lipsă, au redirect sau tot felul de şmecherii care să agaţe şi să implementeze scripturi malefice etc.

Apoi mai este şi chestia cu copyright-ul. Adică furtul intelectual. Am expediat recent un email către un site care publică ilegal conţinutul nostru şi am primit mesajul înapoi cu specificarea că nu există acest utilizator. Deci adresa de contact online era fictivă!

Să ne înţelegem: americanii sînt aşi la capitolul furt intelectual, dar ei, cel puţin, răspund la reclamaţiile de acest gen. Prompt, la obiect şi gata să colaboreze pentru a da cezarului ce-i al cezarului! La noi rămîne doar furtul, nu şi suportul pentru victimă!

Cineva îmi spunea la un moment dat un lucru pe care îl aprob din toată inima: cînd preiau ceva românii adaptează la viciile locale. Astfel că dacă democraţia noastră e "originală" - ca să folosim un eufemism - şi activitatea pe Internet implică aceeaşi originalitate!

Aşadar am un sfat pentru voi: atenţie mare la români!

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa