Bun venit! Intra Inregistreaza-te

cautare avansata

Fascinaţia lui Carl Jung pentru fenomenele oculte

22 mai, 2018 06:44
Articolul ne prezintă preocuparea lui Jung pentru fenomenele oculte și paranormale, despre care a scris tratate științifice. Jung a susținut și faptul că visele au conținut spiritual. Mai mult, credea în existența spiritelor și în viața de dincolo, în special după viziunile sale și după experiențele apropiate de moarte: “Sunt convins că, dacă un european ar fi trebuit să treacă prin aceleași exerciții și ceremonii pe care medicul din triburi le îndeplinește pentru a face spiritele vizibile, ar avea aceleași experiențe.” A făcut cercetări despre parapsihologie, farfurii zburătoare, astrologie, alchimie, I Ching, despre comunicarea cu spiritele printr-un medium și despre comunicarea prin telepatie. În familia lui Jung a existat această preocupare: bunicul din partea mamei credea în existența spiritelor și a învățat limba ebraică pe motiv că era limba vorbită în rai, pe cînd mama era un medium care vorbea în mai multe limbi.

În lucrarea Despre limitele ştiințelor exacte, Jung a pus sub semnul întrebării paradigma materialistă a epocii: “Nu voi comite prostia la modă de a privi tot ce nu pot explica drept o fraudă... Știința nu își poate permite luxul naivității în aceste chestiuni.”

Într-o scrisoare adresată lui Freud din 8 mai 1911, Jung răspunde astfel avertismentului lui Freud legat de faptul că interesul pentru fenomene oculte i-ar putea strica reputația de om de știință: “Sunt lucruri ciudate și minunate pe meleagurile întunericului. Nu vă faceți griji cu privire la rătăcirile mele în aceste infinități. Mă voi întoarce încărcat cu pradă bogată pentru cunoștințele noastre despre psihicul uman. Pentru o perioadă mai lungă, trebuie să mă delectez cu parfumuri magice spre a înțelege secretele ascunse în abisul inconștientului.”

Jung a studiat și a asistat la cazuri de levitație. Cel mai impresionant e cel al lui Douglas Home, un medium scoțian: “De trei ori l-am văzut ridicîndu-se complet de pe podea... Am avut ocazia de a urmări fenomenul în timp ce avea loc. Există cel puțin o sută de cazuri înregistrate cu domnul Home care se ridică de la sol, în prezența a cît mai multe persoane. A respinge dovezile înregistrate pe acest subiect înseamnă respingerea oricărei mărturii umane; căci nici un fapt din istoria sacră sau profană nu este susținut de o serie mai mare de dovezi.”

Jung era de părere că știința pierdea prin adoptarea atitudinii de a ignora astfel de fenomene. Cu toate acestea, Jung nu a fost singurul om de știință care a studiat fenomenele oculte. Sir Isaac Newton a dedicat mulți ani studiului alchimiei, sperînd să descopere secretul transformării metalului obișnuit în aur. Alți oameni de știință implicați în studiul serios al fenomenelor oculte au fost: William James, părintele psihologiei moderne; Sir William Crookes, chimist care a descoperit elemental chimic numit Thallium; Frederick Myers, classicist și filozof, coautor al cărții clasice Phantasms of the Living; Charles Richet, French fiziolog și cîștigător al premiului Nobel pentru medicină și fiziologie în 1963.

--
Articolul citat: http://lifestyle.inquirer.net/294281/carl-jungs-fascination-occult/Editat de 1 ori. Ultima editare la 22/05/2018 08:33 by admin.
Subiect Autor Vizualizari Postat

Fascinaţia lui Carl Jung pentru fenomenele oculte

admin 1120 22 mai, 2018 06:44Regretam dar numai utilizatorii inregistrati pot posta in acest forum.

Click aici ca sa intri