Bun venit! Intra Inregistreaza-te

cautare avansata

noutati de la revista Chiron

30 decembrie, 2008 09:52
Este greu cu psihanaliza dar si mai greu cu psihologia analitica. Citez din editorialul revistei Chiron (dedicata psihologiei analitice), primul numar din noiembrie, editorial scris de Mihaela Minulescu:

>>In acest sens, Jung demonstreaza ca simbolismul alchimic este un produs al psihicului inconstient in care alchimistul „traia proiectiile sale ca fiind o proprietate a materiei, dar ceea ce experimenta in realitate era, ne spune Jung, propriul sa inconstient, modalitatile cu sens in care se produceau transformarile in viata psihica a alchimistilor.

Iata un pasaj confuz si un limbaj pe care autoarea nu-l stapineste. Ideea era ca in opinia lui Jung alchimistul traieste propriul sau inconstient in proiectie - proiectiile sale devenind proprietati ale materiei. Deci, el "realizeaza" inconstientul ca un fenomen exterior, ca o realitate obiectiva, perceptibila.

In fine, partea de dupa virgula "modalitatile cu sens in care se produceau..." nu poate fi legata de partea de la inceput.

Sar peste alte "perle" ca sa ajungem la:

>> In acest spirit cititorule, esti rugat sa ai rabdare cu tine si cu sensurile lumii si, de ce nu, cu scrierile acestei reviste a carei denumire te invita spre opus psychologium, invocand aici intelepciunea naturii ranite simbolizate de centaurul Chiron si spiritualizarea umana, simbolizata aici de transformarea lui Asclepios in Eul intelept care, la randul lui, vindeca omenirea.

"Natura ranita"? Ce sens are aceasta expresie in termenii psihologiei jungiene? Iar daca e vorba de Chiron, el nu poate fi un simbol al naturii - in viziunea jungiana - ci al unirii umanului cu natura sau - dupa opinia mea - al unui eu hipertrofiat care tinde sa fie inghitit de "natura" prin compensatie. Este supraomul lui Nietzsche, mai degraba, care sucomba nebuniei.

Voi citi in continuare aceasta revista surprinzatoare si voi reveni cu note.
Subiect Autor Vizualizari Postat

noutati de la revista Chiron

Ioan Ionut 5607 30 decembrie, 2008 09:52

Re: noutati de la revista Chiron

Mariana LinDA 3521 04 ianuarie, 2009 04:32

Re: noutati de la revista Chiron

Ioan Ionut 3614 04 ianuarie, 2009 09:50

Re: noutati de la revista Chiron

Mariana LinDA 3186 07 ianuarie, 2009 07:47

Re: noutati de la revista Chiron

Ioan Ionut 3301 08 ianuarie, 2009 11:29

Re: noutati de la revista Chiron

Ana Drobot 3596 11 ianuarie, 2009 11:12Regretam dar numai utilizatorii inregistrati pot posta in acest forum.

Click aici ca sa intri