Sigmund Freud > Noutăți

curs ad

Sigmund FreudFREUD
Noutăți - Ianuarie 2015

Grupuri de lectură

Pe 3 ianuarie are loc un maraton de lectură din Civilization and its Discontents de Sigmund Freud, la Judson Memorial Church, 55 Washington Square South, NYC. Anunțul are ca moto un citat din opera lui Freud: "Înclinația către agresivitate constituie cel mai mare obstacol pentru civilizație". Ni se atrage atenția asupra a ceea ce se întîmplă astăzi în lume, în secolul XXI: masacrele din Santa Barbara și Newtown, din Ucraina, Irak, Gaza, Afganistan etc., asupra a tot felul de acte de violență. Freud scria în 1929: "Omul nu este o creatură blîndă care dorește să fie iubita, ci mai degrabă una a cărui instinct este agresivitatea". Anunțul pentru acest eveniment ne spune că nimic nu s-a schimbat în lumea de astăzi.

***

Libre Association Freudienne organizează, pe 20 ianuarie, discuții despre scrierea lui Freud Eul și sinele, la Paris, iar pe 28 ianuarie, la Colombes, discuții în urma lecturii Interpretării viselor.

***

Joël Clerget organizează, pe 8 ianuarie, una din întîlnirile pentru discuția scrierii Problema economică a masochismului, precum și a altora, la Lyon.

***

În cadrul Cercle Freudian din Paris, pe 5 ianuarie se organizează o întîlnire pentru discutarea scrierii Pourquoi la guerre (De ce războiul) de Sigmund Freud.

Prelegeri

Pe 9 ianuarie, la Bruxelles, are loc o discuție pe tema cărții scrise de Elisabeth Roudinesco, Sigmund Freud, en son temps et dans le notre.

Expoziții

Pe 4 ianuarie, la Paris, are loc expoziția L'ombilic du rêve. Aceasta ne invită să explorăm limitele conștiinței noastre prin desenele și gravurile a patru artiști: Félicien Rops (1833-1898), Max Klinger (1857-1920), Alfred Kubin (1877-1959) și Armand Simon (1906-1981). Cele cinci teme sunt: visul, femininul, erotismul, moartea și straniul. Anunțul evenimentului ne prezintă următorul citat din Interpretarea viselor: «Fiecare vis comportă cel puțin o parte care nu poate fi investigată pînă la capăt, ca și un ombilic, un ombilic care o pune în legătură cu necunoscutul".

Spectacole

Primăria Parisului a ajutat la organizarea spectacolului L'épidémie nomade, care are loc pe 23 ianuarie. Este vorba de un spațiu de experiment sonor propus de France Culture și les Ateliers de la creation. Scenariul pentru spectacol se bazează pe o poveste, aceea a unei fetițe de 7 ani care se află într-un tren cu Didier și Annie Anzieu. Didier îi povestește un vis și ea adoarme. În vis, ea începe o anchetă pentru a afla ce înseamnă un cuvînt ciudat rostit de Didier: Moi-Peau . Fetița îl întîlnește în vis pe Sigmund Freud, a cărui carte - Interpretarea viselor - îi oferă primele chei pentru interpretare. De asemenea, ea mai întînește în vis artiști și cercetători pe care îi întreabă, și pe ei, ce reprezintă cuvîntul respectiv. De aici începe explorarea visului, strat după strat, și vedem cum fiecare strat cere o nouă interpretare. L'Epiderme Nomade este un spectacol creat cu participarea publicului.

--
Pagina realizată de Ana Drobotpowered by FreeFind
 

Home - Psihanaliza - Cursuri

Articole - Publicații

Newsletter - Forum - Blog

Ajutor 24x24 - Contact

  © 1998-2021, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa