Sigmund Freud > Noutăți

curs ad

Sigmund FreudFREUD
Noutăți - Martie 2015

Cursuri

Pe 21 martie are loc, la Paris, o ședință la Școal a de psihanaliză Sigmund Freud intitulată Despre vis , prezentată de Dominique Noël.

***

Object Relations Institute din New York organizează în perioada 4 februarie - 4 iunie cursul The Dream as the Entre to Everything: Psychoanalytic Explorations into Interpretation of Dreams. Cursul trasează originile interpretării viselor în antichitate. El ia în considerare teoriile lui Freud și ale lui Jung. P e lîngă partea didactică și teoretică, participanții la curs vor învăța să folosească visele pacienților lor pentru a ajunge unde trebuie cu tratamentul. Pentru a vedea planul cursului, bibliografia precum și alte informații se poate accesa site-ul: http://www.orinyc.org/Dream-course-2015_Jeffrey-Lewis.html

Conferințe

Între 27 februarie și 1 martie are loc, la Frankfurt, conferin ța: Approaching At-Risk Children: Psychoanalytic and Interdisciplinary Research on Traumatized Children. Conferința e dedicată unui subie ct important: copiii traumatizați, o provocare pentru cercetători, terapeuți, profesori și politicieni. Printre noi trăiesc copiii traumatizați ai refugiaților și emigranților. E binecunoscut faptul c ă psihanaliza a fost una din primele discipline științifice care au studiat efectele pe termen lung și scurt al traumatismelor asupra copiilor și dezvoltării lor psihice și psihosociale.

***

Între 13 ș i 15 martie, în Talinn, Estonia, se organizează simpozionul Psihanaliza ș i știința. Legă turile dintre psihanaliză ș i științ ele sociale sunt acum bine stabilite, în urma fondării departamentelor de Studii Psihosociale pe tot teritoriul Regatului Unit. Însă ce se întîmplă cu științele naturale? De și Freud nu a privit niciodată psihanaliza drept o știință naturală, el nu a renunțat niciodată la ideea că teoriile lui ar putea sau vor constitui o știință.

Grupuri de lectură

În cadrul Princeton University, grupul de lectură pe teme psihanalitice va discuta și eseul lui Freud din 1927 Despre fetism în cadrul întîlnirii din 23 martie.

***

Biblioteca Springfield din New Jersey organizează, pe 19 martie, o discuție pe tema eseului Despre vise al lui Freud în cadrul grupului de lectură.

Alte evenimente

Cei de la Muzeul de Sexologie din Londra au scos la iveală o scrisoare uitată semnată de Sigmund Freud, în 1935, în care părintele psihanalizei își expune părerile despre homosexualitate, păreri relevante și azi. Scrisoarea lui este răspunsul dat unei mame care se arată îngrijorată din cauza înclinațiilor homosexuale ale fiului ei. Freud îi spune că nu are de ce să se jeneze și că homosexualitatea nu poate fi clasificată drept boală. În plus, nu e nimic de condamnat. Aflăm că acea doamnă nu a menționat termenul de homosexual și Freud îi atrage atenția asupra acestui fapt. O întreabă de ce evită termenul. Freud îi explică prin teoriile sale că homosexualitatea se datorează unei simple stopări la un anumit stadiu de dezvoltare. El îi dă exemple de personalități care s-au remarcat în istorie și care erau homosexuali: Platon, Michelangelo și Leonardo da Vinci. Freud îi mai scrie că nu e sigur că poate anula homosexualitatea fiului ei și nu poate promite să poată face acest lucru prin tratament. Cursul tratamentului nu poate fi prezis. Ar fi o chestiune legată de personalitatea și de vîrsta pacientului în cauză. Ceea ce poate face psihanaliza pentru fiul ei ar fi legat de următoarele aspecte: dacă el este nefericit, nevrotic, chinuit de conflicte interioare, inhibat în viața socială, prin analiză ar putea ajunge la o armonie cu el însuși, indiferent dacă ar rămîne sau nu homosexual.

Scrisoarea a fost publicată într-un număr al The American Journal of Psychiatry, în 1951, și poate fi citită în original la adresa: http://www.queerty.com/uncovered-letter-reveals-freuds-surprisingly-evolved-take-on-h omosexuality-20150219

***

La Muzeul Sigmund Freud din Viena continuă pînă în octombrie 2015 seria de experiențe culturale și gîndire psihanalitică Freud's Travels.

***

În fața noului campus Prater al Sigmund Freud Private University în sectorul 2 din Viena se va crea un nou Freud Square (ca amintire a părintelui psihanalizei) în urma deciziei Primăriei Vienei - inaugurarea pe 1 martie.

--
Pagina realizată de Ana Drobotpowered by FreeFind
 

Home - Psihanaliza - Cursuri

Articole - Publicații

Newsletter - Forum - Blog

Ajutor 24x24 - Contact

  © 1998-2021, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa