Sigmund Freud > Noutăți

curs ad

Sigmund FreudFREUD
Noutăți - Aprilie 2013

Expoziții

Pînă pe 29 aprilie se poate vizita expoziția Sigmund Freud de la Karpeles Manuscript Library Museum din Shreveport, Louisiana. Expoziția cuprinde următoarele aspecte: viziunea lui Freud asupra psihanalizei în Statele Unite, o teorie despre migrene, Freud ca descoperitor al teoriei viselor, analiza lui Freud asupra propriilor vise.

***

În luna aprilie are loc expoziția Remains of Memory, Disturbances in Reading - From the Sigmund Freud Museum Collection, la Muzeul Freud din Viena. Această expoziție conduce vizitatorii prin arhivele și biblioteca muzeului. Vizitatorii a u ocazia să arunce o privire "în spatele scenei" muzeului. Cu această ocazie află m și părerile lui Freud despre arhive, colecții și documentare. Freud nu avea încredere in arhive. De obicei, în scrierile sale psihanalitice, le descrie ca fiind locuri pentru cenzură. Prime ediții și manuscrise corectate din lucrările lui Freud sunt expuse alături de scrieri ale unor psihanaliș ti precum Richard Sterba, a cărui muncă la Dicționarul de psihanaliză a fost oprită din cauza emigr ării sale în SUA. Fotografii personale și scrieri aparținând Annei Freud sunt de asemenea expuse.

În cadrul expoziției există o secțiune numită Papers, Corrections unde ni se prezin Sigmund Freud în timp ce se ocupă de manuscrisele sale. Freud își corecta neîncetat manuscrisele, iar paginile acestora ajungeau inclusiv în co șul pentru hârtie. Multă vreme Freud a fost neglijent cu manuscrisele sale. Spre exemplu, manuscrisul lucrării Interpretarea viselor a fost aruncat imediat după publicare. Spre sfîrșitul secolului a început să se dezvolte o piață pentru autografe. Spre sfîrș itul anilor 1920 a apărut ș i un manuscris al lui Freud. Freud a fost nevoit să își cumpere propriul manuscris și de atunci a fost mai atent cu manuscrisele sale.

Biblioteca muzeului s-a dezvoltat ca urmare a unei donații oferite de Anna Freud. Pentru ea a fost important să fie stabilite o bibliotecă și un centru de cercetare. Astfel, ea a lăsat o parte din biblioteca sa muzeului ș i a încurajat psihanaliști la nivel internațional să doneze și ei cărți.

În 1923 Anna Freud și-a început propria practică psihanalitică în strada Berggasse, nr. 19. Doi ani mai tîrziu preda cursuri la Institutul Societății Psihanalitice din Viena. Această experiență ajutat-o să scrie prima ei carte, Introducere în tehnica psihanalizei copilului (1927).

***

Pînă pe 14 aprilie are loc, la Londra, expoziția Fixations. Este vorba despre o expoziție de group, aparținînd unor artiști și designeri: Alex Burdiak, Ruth Craddock, Nick Downes, Rob Elford, Marc Sethi și Ania Wawrzkowicz. Lucrări variate ofer ă reacții la tema fixaț iilor. Termenul de fixație aparține lui Sigmund Freud și se refer ă la persistența unor tr ăsă turi sexuale anacronice. Mai tîrziu, termenul a primit o conotație mai largă , ajungînd să se refere în general la persistența stării de atașament obsesiv și anacronic al unui individ pentru o altă ființă sau obiect.

Cărți

The Interpretation of Muder de Jen Rubenfeld este un thriller despre personajul Sigmund Freud care ajuta la investigarea unei crime în Manhattan. Pe lîngă scenariul fictiv, ni se prezintă ș i impactul teoriilor psihanalitice ale lui Freud pe pămîntul american.

--
Pagina realizată de Ana Drobotpowered by FreeFind
 

Home - Psihanaliza - Cursuri

Articole - Publicații

Newsletter - Forum - Blog

Ajutor 24x24 - Contact

  © 1998-2021, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa