Sigmund Freud > Noutăți

curs ad

Sigmund FreudFREUD
Noutăți - Aprilie 2014

 

  • Cărți

Balzac - La peu de chagrin În luna aprilie apare la editura Rivages et Payot, cartea lui Balzac La peau de chagrin care include și Une névrose diabolique au 17e siecle (de Sigmund Freud), cu o prefață de Sarah Chiche. Care este legătura dintre Balzac și Freud? Editorul ne lămurește: La Peau de chagrin (1831) este ultima carte citită de Freud înainte de moartea sa la 23 septembrie 1939. Aceast ă poveste a unui pact faustic, reprezentat de pielea care se micșorează și de viața care se scurtează pe măsură ce dorințele eroului, Raphaël de Valentin, sunt împlinite, este un ecou al unui eseu scris de Freud în 1922,consacrat unui caz similar, acela al pictorului Christoph Haitzmann, și aceleiași teme. Aceste două texte conțin întrebări cu care se confruntă societatea de azi: chestiunea alegerii, angoasa mor ții și depresia, precum și fantasma longevității.

***

La editura PUF a apărut recent cartea Cinq Psychanalyses de Sigmund Freud. Este o carte importantă, tradiția psihanalitică păstrînd titlul dat de Freud și respectîndu-i inițiativa de a publica aceste cinci cazuri împreună. Lucrarea nu poate fi ignorată de nici un psihanalist. Pentru orice cititor ea va rămîne o sursă de inspirație, ni se spune în descrierea cărții.

  • Cursuri

În cadrul unui curs despre sociologia religiilor de la Universitatea din Montréal, ținut în perioada prim ăverii 2014, se ia in considerare și abordarea critica a religiei, a lui Sigmund Freud. Despre Freud ș i abordarea sa ni se spune în descrierea cursului că aceasta nu va lăsa pe nimeni rece. Iată și lecturile recomandate studenților: L'avenir d'une illusion (Viitorul unei iluzii) și La malaise dans la culture (Indispoziție în civilizație).

  • Diverse

În Stockholm, la Lucy Parson Library, începînd cu 1 aprilie, are loc o dezbatere pe tema Psychoanalysis and Politics. Perspectiva lui Freud asupra societăț ii și politicii a fost descrisă adesea drept pesimistă . Acest lucru se datorează existenței unor pulsiuni antisociale și violente în psihicul uman, așa cum sunt ele prezentate de psihanaliză . În același timp, în descrierea acestui eveniment se menționează și posibilitățile unei mai bune înțelegeri a individului deschise de psihanaliz ă, precum și aten ția acordată creativității și autonomiei lui. Printre scrierile recomandate pentru participarea la această dezbatere se află, pe primul loc Group Psychology and the Analysis of the Ego. Prima sesiune de dezbateri se ține pe 2 aprilie pentru a discuta primele patru capitole din scrierea lui Freud, lucrare pusa la dispoziție online, gratuit.

***

Grupul de psihanaliză din Lyon, din zona Rhône-Alpes, are ca scop dialogul științific, formarea permanentă a psihanaliș tilor, precum și transmiterea psihanalizei, bazate pe operele lui Freud și pe acelea ale succesorilor să i. Din cadrul conferințelor organizate de acest grup face parte și aceea pe tema tulbură rilor de identitate, conferință deschisă publicului, care are loc pe 15 aprilie.

--
Pagina realizată de Ana Drobotpowered by FreeFind
 

Home - Psihanaliza - Cursuri

Articole - Publicații

Newsletter - Forum - Blog

Ajutor 24x24 - Contact

  © 1998-2021, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa