Sigmund Freud > Noutăți

curs ad

Sigmund FreudFREUD
Noutăți - Mai 2012

 

Grupuri de studiu

Psychoanalysis Study Group (The Leslie Center for the Humanities, Dartmouth College, Hanover) este un seminar interdisciplinar pentru cei din mediul universitar și pentru cei care practică psihanaliza clinic și care au ca interes comun psihanaliza. Texte și prezentări ale unor psihanaliști și membri ai mediului academic sînt atent examinate și se încurajează elaborarea unor puncte de interes comun precum și discuții în contradictoriu.

Pe 23 mai, Richard Brooks își prezintă discursul Freud, Elegy, and Old Age . Este vorba despre scrierea lui Freud Doliu și melancolie. Acolo, Freud scrie că doliul și melancolia pot fi consecințele mai multor tipuri de pierdere. Un tip de pierdere apare odată cu bătrînețea și pensionarea, declinul sănătății psihice și mintale, eclipsarea trecutului, creșterea dependenței, un viitor aproape inexistent, pierderea credinței în progresul istoric și anticiparea momentului morții. Melissa Zeiger va explora noțiunea literară de elegie, iar Sarah Ackerman va comenta scrierea Doliu și melancolie și implicațiile acesteia în tratarea problemelor vîrstei bătrîneții, tristeții și depresiei.

Detalii la: http://www.dartmouth.edu/~lhc/events/2012/psyc.html

Prelegeri

Pe data de 1 mai, la University College London, Faculty of Arts and Humanities, are loc o prelegere inaugurală susținută de Miriam Leonard. Tema este Tragedie și modernitate . Această prelegere va încerca să înțeleagă motivele pentru care tragedia grecească a jucat un asemenea rol important în dezvoltarea filozofiei începînd cu sfîrșitul secolului al XVIII-lea. Concentrîndu-se pe operele lui Freud, pe lîngă cele ale lui Hegel și Nietzsche, prelegerea va încerca să investigheze modul în care reîntoarcerea la antichitate a fost esențială în formularea a ceea ce numim astăzi condiția omului modern, pornind de la Antigona lui Hegel și pînă la Oedip-ul lui Freud.

Detalii la: http://www.ucl.ac.uk/ah/ah-events-publication/miriam-leonard

Teatru

Producția piesei Freud's Last Session în Chicago, de pe 6 mai la Mercury Theatre va avea rolul de a marca 156 de ani de la nașterea lui Sigmund Freud.

După ce va fi jucată de două ori în aceeași zi această piesă, spectatorii vor avea ocazia să discute cu actorii Coburn Goss și Mike Nussbaum, în timp ce vor fi tratați cu prăjiturele. În plus, unul din spectator va primi un "Freudian Slip" de la Cosabella, în colaborare cu G Boutique din Chicago. Piesa e regizată de Tyler Marchant.

Diverse

Societatea de psihanaliză din Paris a publicat de curînd o bibliografie a scrierilor lui Sigmund Freud traduse și apărute în limba franceză. Bibliografia respectă ordinea cronologică a tuturor traducerilor în limba franceză a scrierilor și corespondenței. Pentru fiecare text din bibliografie, un tabel recapitulativ indică, acolo unde este cazul, titlurile în franceză, germană și engleză împreună cu referințele lor bibliografice precise.

Detalii la: http://bsf.spp.asso.fr/freud_en_francais.html

***

Într-un clip de pe Youtube, Mark Rushdoony identifică influența teoriilor lui Freud în formarea perspectivei omului asupra culturii, bisericii, păcatului și sentimentului de vină: http://www.youtube.com/watch?v=nn_qKs2Q9e4

Mark Rushdoony ne prezintă ca parte a influenței teoriilor lui Freud importanța psihanalizei în rezolvarea unor crime (se psihanalizează criminalul în vederea alcătuirii profilului psihologic al acestuia). Și mai ales, în privința vinei, Freud a contribuit în sensul că el oferă o înțelegere a sentimentului acesta din punct de vedere științific. El vede vina drept reală. Înaintea lui, Darwin a susținut că vina era un produs al religiei, religia însăși fiind un produs artificial, un construct cultural și deci vina nu era reală. Freud a văzut vina drept ceva ce trebuia înțeles din punct de vedere științific și nu moral (cum susține religia). El spune că vina e rezultatul unei amintiri refulate a unor acțiuni ale strămoșilor noștri (un rezultat al trecutului evoluționist, mitologic), după cum susține Rushdoony.

--
Pagina realizată de Ana Drobotpowered by FreeFind
 

Home - Psihanaliza - Cursuri

Articole - Publicații

Newsletter - Forum - Blog

Ajutor 24x24 - Contact

  © 1998-2021, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa