Sigmund Freud > Noutăți

curs ad

Sigmund FreudFREUD
Noutăți - Iunie 2010

  • Prelegeri

Pe 27 mai, la Freud Museum din Viena, are loc o prelegere susținută de Steven Miller, în limba engleză, Philosophy and the Clinic of the Death Drive.

Datorită metodei sale speculative, Dincolo de principiul plăcerii este scrierea recunoscută ca fiind clar filozofică. Reflecțiile psihanalistului despre viață și moarte îi situează lucrarea în tradiția lui Empedocle, Spinoza, Schopenhauer și Nietzsche. Cu toate acestea, o lectura atentă a textului ne arată că intenția lui Freud nu a fost deloc una filozofică. Scopul meditațiilor sale a fost acela de a dovedi că psihanaliza poate și trebuie să înceapă în cadrul clinic. Instinctul morții denumește punctul în care atît analizat cît și analistul întîlnesc ceva ce rămîne nereprezentabil în mod radical; ceva ce analizatul e incapabil să numească, atît pentru el însuși cît și pentru alții. În acest punct psihanaliza își descoperă obiectul și vocația. Din acest punct de vedere, psihanaliza este anti-filozofie.

Detalii la: http://www.freud-museum.at/cms/index.php/calendar-of-events.html

***

Pe 29 iunie, are loc, la Freud Museum din Londra, o prelegere susținută de Dr. Janine Burke, Freud's Encounters with Surrealism: Meeting Breton and Dali.

Disprețul lui Freud pentru arta moderna și suprarealism este binecunoscut. Dar oare ce dezvăluie o astfel de rezistență din partea lui Freud, un colecționar de artă de excepție? Suprarealiștii au recunoscut că îi sunt îndatorați lui Freud pentru influența sa asupra primului manifest al suprarealismului și au deschis la Paris o galerie numită Gradiva.

Dr. Burke cercetează de ce anume influența și aproprierea teoriilor lui Freud de către reprezentanții suprarealismului nu l-au bucurat și oferă o analiză a întîlnirilor lui Freud cu aceștia. Freud a întîlnit doi membri importanți ai acestei mișcări: Andre Breton și Salvador Dalí. Ambele întîlniri au fost dezastruoase. Ca urmare, Breton a publicat un atac împotriva lui Freud, iar Dali a fost convins că Freud credea că el e un fanatic.

Mai multe informații la: http://www.freud.org.uk/

  • Workshop-uri

La Freud Museum din Londra, pe 10 iunie, are loc Family Workshop with Jane McAdam Freud. Este vorba de un workshop fără formalități împreună cu stră-strănepoata lui Freud, sculptorița Jane McAdam Freud. Dacă vremea este frumoasă, workshop-ul va avea loc în grădină, în apropierea expoziției Stone Speak a lui Jane.

Mai multe informații la: http://www.freud.org.uk/

--
Pagină realizată de Ana Drobot.powered by FreeFind
 

Home - Psihanaliza - Cursuri

Articole - Publicații

Newsletter - Forum - Blog

Ajutor 24x24 - Contact

  © 1998-2021, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa